Start van hoofdcontent

West-Friesland

NL
V

De liefde voor muziek is bij rapper Engel onvoorwaardelijk: "Het maakt mij gelukkig"

18 mei 2022, 17.00 uur · Aangepast 18 mei 2022, 18.08 uur · Door Michiel Baas

Met volle overgave leeft de Hoornse rapper Steven Engel (39) al jaren voor zijn muziek. De 'Amsterdamse Horinees' brengt zijn producties uit in eigen beheer en verzorgt zelf de boekingen en merchandise. Een leven zonder compromissen, maar vol geluk. "Je moet het of heel leuk vinden, of heel veel verdienen. Laat ik het zo zeggen: 'Ik vind het héél leuk'."

Steven Engel (rechts), samen met Paul de Munnik - Axel van Dijk

Natuurlijk, hij ziet het genoeg om zich heen gebeuren. Generatiegenoten uit de muziek die zich gaan settelen, kinderen krijgen. Of toch maar een baan naast de muziek zoeken om rond te komen. Engel doet het anders. "Ik heb het voordeel dat ik met weinig tevreden ben. Ik woon in mijn eentje in Amsterdam en kan vrij egoïstisch leven. Ik heb voor mijzelf een pad gecreëerd, waarbij ik heel gelukkig ben."

Eén keer in zijn leven heeft hij gesolliciteerd. "Bij de supermarkt om de hoek. Toen was ik veertien. Het is een bewuste keuze geweest om volledig voor de muziek te gaan. En ik ben blij dat ik merk dat het enthousiasme er nog steeds is, net als de passie voor muziek. Ook na al die jaren nog."

Keihard werken

Onder de naam Engelland brengt hij zelf alles uit wat hij maakt. "Ik kan niet teren op een paar hits. Het is keihard werken om rond te komen. Ik ben van 's ochtends tot 's avonds laat bezig. Niet alleen met het maken van nieuwe muziek, maar bijvoorbeeld ook met marketing,  merchandise en de contacten rondom optredens." 

Engel – al vijftien jaar woonachtig in Amsterdam, maar nog vaak genoeg in Hoorn – blijft wel zelfkritisch. "Er moet wel vooruitgang in zitten. Mijn fanbase moet blijven groeien, de muziek moet zich blijven ontwikkelen." 

En dat gebeurt. Op 3 juni komt zijn album 'Ooit' uit, dat hij samen maakte met Paul de Munnik, die eerder succesvol was met Acda en De Munnik. Een opmerkelijke samenwerking, die tijdens corona uitmondde in een heel album. Inclusief bijdragen van artiesten als Sticks en Typhoon. De eerste nummers zijn al via Spotify te beluisteren. "Het is een heel toffe reis geweest. We hebben veel bij elkaar gezeten, omdat er door corona veel uit onze agenda's wegviel."

Zorgt dit nieuwe avontuur ervoor dat de deuren naar het grote publiek zich openen? "Ik verwacht geen grote hits, maar als het gebeurt: houd het dan maar eens tegen. Ik maak geen popmuziek voor de massa, maar muziek voor een redelijk kleine groep mensen. Maar ik wil wel weer meer mensen bereiken. En ik hoop dat veel mensen het tof vinden."

Paleis Soestdijk

Toch brengt het de nieuwe productie al mooie dingen met zich mee. In de zomer staat het duo op De Parade in Eindhoven, Den Haag en Amsterdam. "En we spelen in de tuin van Paleis Soestdijk, samen met Van Dik Hout en De Dijk. Dat past misschien niet heel erg bij de stijl van mijn muziek, maar is natuurlijk wel te gek om dat een keer te doen."

Hoewel het album met Paul de Munnik nog moet uitkomen, kijkt Engel al verder. Als een echte ondernemer. "Voor 2023, wat gaan we dan weer doen? Ik ben toevallig bezig met een toepasselijk liedje. Het gaat over wat er zonder muziek van mij zou overblijven. Wat ik dan zou doen. Ik zou het echt niet weten, eerlijk gezegd." 

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke Westfriese nieuwsredactie

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📧 Stuur ons jouw tips op via [email protected] of app ons via 06-23405405
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]