Start van hoofdcontent

Alkmaar

NL
V

Alkmaar maakt zich op voor Prideweek; acceptatie groeit niet meer

18 mei 2022, 14.47 uur · Aangepast 19 mei 2022, 11.49 uur · Door Redactie Alkmaar e.o.

Alkmaar kleurt volgende week weer 'roze' tijdens Alkmaar Pride. 'Free to be... Equality' is dit jaar het thema. Nog altijd blijkt dat die gelijkheid niet door iedereen wordt geaccepteerd en dat de acceptatie stagneert. Tachtig procent van Nederland is positief over LHBTI'ers. "We gaan voor honderd procent", reageert Adrie Rotteveel van Alkmaar Pride.

NH/ Anne Klijnstra

De stilstand in acceptatie blijkt uit terugkerend onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau. Na jarenlange groei blijkt nu dus bijna tachtig procent positief, twintig procent van de Nederlanders is neutraal en vier procent is negatief.

Niet hand in hand

"Die aantallen zijn heftig om te horen, maar ook in Alkmaar merk je dat", vertelt Pride-voorzitter Adrie Rotteveel op NH Radio. "Ik weet van homo's en lesbiennes die hier niet hand in hand durven lopen."

"Gelukkig blijven we gevrijwaard van verbrande regenboogvlaggen, maar om de acceptatie te vergroten, bieden we bijvoorbeeld AZ vanmiddag wel zo'n vlag aan."

Uit het SCP-onderzoek blijkt dat transgenders door veertig procent niet gesteund wordt. "Op scholen zou daar nog meer aandacht voor moeten zijn", stelt Rotteveel. "Daar valt nog veel te winnen, door vroeg te beginnen met vertellen hoe dat in elkaar steekt. Maar vooral: laat iedereen in z'n waarde en sluit niemand uit."

Zichtbaarheid

Ook de Alkmaar Pride is volgens Rotteveel een belangrijk middel om de zichtbaarheid te vergroten. "Het zou mooi zijn dat we die niet meer hoeven te organiseren, maar het blijkt nog steeds nodig."

Aanstaande zaterdag wordt de Pride geopend. De rest van de week zijn er talloze roze activiteiten. Op zaterdag 28 mei wordt de 11e editie van grachtenparade gehouden. De inmiddels traditionele botenoptocht begint om 14.00 uur bij de Bierkade en maakt een ronde door de stad met als eindpunt het Waagplein.

De parade wordt zaterdagmiddag 28 mei live uitgezonden door NH Nieuws.

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]