Ga naar Content

Hoe de Helderse Quinten als dj Quintino (36) een van de grootste dj's ter wereld werd

Toen hij dj Erick E zag optreden in de Odeklonje in Den Helder, de uitgaansgelegenheid van zijn vader, wist Quinten van den Berg het zeker: hij wilde dj worden. Hij ging oefenen, gaf feesten waar hij platen draaide en groeide uit tot een van de grootste dj's ter wereld. "In mijn tijd was het lastig, maar nu is het makkelijker om door te breken vanuit de regio."

Foto: Alivecoverage

"Ik vond het geweldig om Erick E te zien draaien", herinnert Quinten van den Berg (36), alias dj Quintino zich. "Dat wilde ik ook. Meteen ben ik platen gaan kopen en ben ik gaan oefenen. Ik begreep wel dat ik veel moest draaien om het te leren." Bij een van zijn optredens stond dj Laidback Luke in het publiek. "Hij zag mij en stuurde me een bericht. Hij vond dat ik talent had en wilde me helpen. Fijn, want ik was toch in Den Helder en voelde me vrij alleen."

Hoewel zijn vader de eigenaar was van de Odeklonje, mocht Quinten in het begin niet zomaar daar plaatjes draaien. "Mijn vader zei dat de jongens, de dj's, het zelf regelden. Dus toen ben ik zelf maar feesten gaan organiseren in Den Helder. Eerst natuurlijk in de Odeklonje, later ook op Willemsoord in Studio 62. Het zat gelijk vol en we groeiden van 200 naar 600 naar uiteindelijk 1.200 bezoekers bij de Bazaar Summer Vibes."

Grote stad

Met collega-dj's als Afrojack, Hardwell en Sidney Samson is Quinten vrijwel gelijktijdig begonnen en is hij nog steeds bevriend. Aanvankelijk begon hij met muziek maken vanuit Den Helder, maar rond zijn eenentwintigste verhuisde hij naar Amsterdam. "Ik moest wel naar de grote stad, ook vanwege het vele reizen voor optredens", vertelt Quinten. "Het was namelijk alleen al een uur reizen om van Den Helder in Amsterdam te komen."

In 2009 stond hij met een remix van het nummer Rap das armas op nummer 1 in de Top 40. "Ik had toen op een gegeven moment 350 optredens in een jaar."

Bekijk hieronder de videoclip van de single Rap das armas, tekst gaat verder onder de video.

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

In de vier jaar erna had hij nog meerdere Top 40-hits en in 2011 behaalde hij zijn tweede nummer-1-hit, nu met het nummer Epic, een samenwerking met Sandro Silva. Waar hij zich de eerste vijf jaar vooral richtte op Nederland, verschoof daarna zijn belangstelling naar het buitenland. "Ik wilde op een gegeven moment verder gaan."

En dat lukte: hij trad op in Las Vegas, tourde met dj Tiësto en ging de hele wereld over. "Ik heb zes jaar in verschillende clubs in Las Vegas opgetreden, en zat de ene week in Azië, dan weer in Amerika en dan in Europa." Op de ranglijst van dj's steeg hij zelfs naar plek 25.

Vietnam

Het reizen brak hem op een bepaald moment wel op. "Ik redde het niet meer met het reizen en wilde ook niet meer alleen naar Amerika. Zo'n vier jaar geleden werd de dancemuziek heel groot in Azië, China voorop, en werden wij als dj's ook heel populair." Hij trad op in Japan, Zuid-Korea, Singapore, Indonesië. "Echt geweldig, er hangt daar ook een heel leuke energie. In Vietnam heb voor een reclamecampagne zelfs met mijn gezicht op bierblikjes gestaan."

Hieronder is het nummer Epic te beluisteren, tekst gaat verder onder de video.

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

Maar toen kwam corona. "In januari 2020 was ik op vakantie in Curaçao en werd ik gebeld dat er een virus was in Azië en dat alles op slot was gegaan. We besloten de optredens in Azië te verzetten naar andere regio's als Zuid-Amerika, maar kort erna ging de hele wereld op slot."

Bijna twee jaar heeft Quinten bijna niet gewerkt en dat heeft hem naar eigen zeggen veel inzichten gegeven. Terugkijkend beseft hij wat een bizar leven hij had. "Achteraf gezien leefde ik toen in een roes. Corona is best een realitycheck geweest. We hebben veel met collega's overlegd. Ons beroep is erg zwaar en we zijn ons bewuster geworden. Het heeft me doen beseffen dat ik eerst aan mezelf moet denken in plaats van overal maar te staan." Hij kon zijn tijd ook anders indelen. "Ik werd ineens uitgenodigd voor verjaardagsfeestjes. Voor corona vroegen ze me niet eens meer, want ik was er nooit. Nu kon ik natuurlijk wel weer gaan."

Formule 1

Vanaf begin dit jaar is hij weer aan het werk. Hij treedt op in onder andere de Dominicaanse Republiek, New York, Los Angeles, Duitsland en Londen. Ook zal hij op alle grote dancefestivals staan deze zomer. Voor eind september is hij gevraagd om in een club in Singapore te draaien rond de Formule 1-wedstrijden die dan dat weekend zullen zijn.

"Het is spannend, en ook eng, om vader te worden, maar tegelijkertijd is het ook iets om voor te werken"

dj quintino

Eind augustus wordt hij bovendien, als alles goed gaat, voor het eerst vader. Zijn vriendin is in verwachting van een jongen. "Ik stop van half augustus tot september, daarna pak ik het weer op. Het is spannend, en ook eng, om vader te worden, maar tegelijkertijd is het ook iets om voor te werken. We zullen zien hoe het uitpakt en hoe ik mijn werk hiermee kan combineren."

Hits heeft hij al jaren niet meer gehad, maar dat vindt Quinten niet erg. "Mijn doelgroep luistert alles en is anders dan het radiopubliek. Ik richt me meer op de clubbers, mensen die festivals bezoeken en naar dancefeesten gaan." Op sociale media als Facebook, Instagram, TikTok, Soundcloud en wat nog meer heeft hij miljoenen volgers. Zijn team helpt hem alles bij te houden. "Alleen is het niet te doen." Vroeger was het, denkt hij, moeilijker om - als je niet in de randstad woont - door te breken als artiest. "Mensen moesten je zien. Maar nu kun je gewoon thuis muziek maken en online zetten. Het maakt niet meer uit waar je zit."

Foto: Alivecoverage

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]