Ga naar Content

De activistische kunst van Braam en het verzetsverleden van Hetty van der Togt in dansvoorstelling

Kunstenaar Tessel Braam maakt in haar atelier in Zaandam van alles. Van portretten tot collages met veel verschillende materialen. Maar de rode draad in haar werk is haar betrokkenheid bij de wereld. 

CC Tessel Braam - NH Nieuws

Braam is al sinds haar jeugd gefascineerd door de relatie tussen mens en natuur en onderzoekt die relatie al jaren in haar schilderijen en collages. Tegenwoordig is er zelfs een hele directe link tussen haar werk en de natuur. Tessel: "Ik wil mijn werk met paddenstoelen laten overgroeien. Ik wil dat  het schilderij en de paddenstoelen een beeld worden. Ik probeer de controle hierin los te laten.

Gemeenschappelijke vijand

Braam wil met de verkoop van haar doeken en met crowdfunding geld bij elkaar krijgen voor haar volgende project: interviews en portretten van vrouwen uit de Amazone. De kunstenaar wil met de portretten, die ook overwoekerd zullen worden door paddenstoelen, de vrouwen eren die in de Amazone hun leefgebied beschermen en verdedigen. Door dit project hoopt Braam de leefwereld van deze vrouwen dichterbij te brengen: "We moeten gaan samenwerken, want tegenwoordig vechten we allemaal tegen een gemeenschappelijke vijand: klimaatverandering. Deze vrouwen die strijden voor het milieu kunnen onze gidsen zijn."

Activistische moeder

Dat zij zich laat inspireren door activistische sterke vrouwen is niet voor niets. Tessel groeide op in een zeer geëngageerd milieu. Haar moeder is schrijfster en anti-apartheidsactiviste Conny Braam. Die achtergrond is van groot belang voor het werk van Tessel. "Mijn moeder is een voorbeeld, zij heeft mij al van jongs af aan laten zien wat je voor elkaar kunt krijgen als je vanuit je hart vecht voor wat je belangrijk vindt."

Dagboek verzetsheldin omgezet in een dans

Het was een droom van de Alkmaarse Dorien Reitsma, die door de Haarlemse choreograaf Haya Maëla en haar dansers is verwezenlijkt. Het oorlogsdagboek van de moeder van Dorien, verzetsheldin Hetty van der Togt, is van krabbels op wc-papier vertaald in muziek en dans. De bijzondere voorstelling werd opgevoerd in het project 'Theater Na de Dam' en zal binnenkort te zien zijn op verschillende plekken in het land.

Het dagboekje van het laatste oorlogsjaar van Hetty van der Togt is niet meer dan een verzameling karton, behang en wc-papier, waar ze in minuscule lettertjes haar dagelijkse leven opschrijft na haar arrestatie. Ze werd betrapt op het rondbrengen van de verzetskrant Parool. En wie weet deed ze nog wel meer. Maar daar weten haar kinderen niets van. Hetty praatte niet over de oorlog.

Rood handtasje

Ook van haar schrijfsels wisten de kinderen niets en bijna was het dagboekje verloren gegaan toen Hetty in 2011 overleed. Tijdens het opruimen van het ouderlijk huis komt een doos met archiefmappen en een oud rood handtasje in de gang te staan, klaar om bij het vuil gezet te worden. Totdat één van haar schoondochters toch even gaat lezen wat er allemaal in staat. 

Dochter Dorien Reitsma uit Alkmaar is een dochter van Hetty durft pas jaren na het overlijden van haar moeder de dagboekjes te lezen. Ze schrijft ze over, om het verhaal van Hetty goed te kunnen bewaren.

Maar daar blijft het niet bij: "Terwijl ik ze las, zag ik een dans voor me." Ze gaat op zoek naar een choreograaf die de dagboeken van haar moeder wil omzetten in dans. Die vindt ze in Haya Maëla, die een indrukwekkend ballet maakt van de teksten.

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.