Ga naar Content

Eindelijk vluchtelingen in Wormerveerse directeurswoning: "Is het werk waard geweest"

Een oude directeurswoning in Wormerveer doet vanaf afgelopen donderdag dienst als opvangplek voor zeven Oekraïense vluchtelingen. Het mocht even duren: anderhalve maand lang heeft het huis leeggestaan, opgeknapt en wel. Irma Bentvelzen is toch blij: "Uiteindelijk ging het heel snel."

Foto: NH Nieuws

"Afgelopen donderdag belde iemand om 16.00 uur dat er om 17.00 uur mensen op de stoep zouden staan", lacht Irma. "We zijn in de auto gesprongen, even snel wat boodschappen gedaan, naar Wormerveer gereden en toen stonden de mensen al voor de deur." Een grote familie met vier vrouwen en drie kinderen konden in het huis terecht.

Tijdelijke opvanglocatie

Niet lang nadat de oorlog uitbrak bedacht Irma dat het een goed idee zou zijn om te helpen. Haar kinderopvang Baloe had dit huis in Wormerveer gekocht als nieuw filiaal, maar wachtte nog op de juiste vergunningen. Dat kan nog lang duren dus in die tussentijd is het een goede tijdelijke opvanglocatie, vond ze.

Het huis was in belabberde staat: de kinderen in de buurt noemden het zelfs een spookhuis. Met vereende krachten werd er gewerkt: drie weken later was het huis bewoonbaar.

Tekst loopt door onder de video.

Kinderopvang tovert ‘spookhuis’ in amper drie weken om tot opvangplek Oekraïners - NH Nieuws

Daarna begon het grote wachten. Irma wilde graag dat de instanties de vluchtelingen zouden begeleiden, maar inmiddels waren er al weken verstreken en het ongeduld sloeg toe. Er waren toch opvangplekken nodig?

Begin deze maand kwam er dan eindelijk bericht: de locatie mocht als kleinschalige opvang worden gebruikt. Dat is eigenlijk in tegenspraak met het bestemmingsplan, maar burgemeester Jan Hamming vond de situatie te ernstig om er dan geen gebruik van te maken en gaf een zogeheten gedoogbeschikking af.

Eigen plek

Anderhalve maand na de verbouwing zijn de mensen er dus. Het geeft Irma een goed gevoel. Vandaag was ze er nog om een gekregen fietsen te brengen. "We werden gelijk op de thee gevraagd. Ik had echt het idee dat ze hun eigen plek daar hadden gevonden. Ze zijn heel goed ontvangen in de buurt, heel leuk."

Ze besluit: "We hadden even het gevoel: 'hebben we alles voor niks gedaan?' Maar als je nu ziet hoe het bewoond wordt en dat het voor die mensen heel fijn is om een eigen plek te hebben, dan geeft het een goed gevoel. Het is het werk waard geweest."

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Zaanstreek-Waterland?

Taalfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]