Ga naar Content
West-Friesland

Opgehoogd en ingepakt met zeil: militairen en waterschap oefenen 'dijkoverstroming'

17 mei 2022, 20.00 uur · Aangepast 18 mei 2022, 17.03 uur
Door: Chantal Bos · Foto: NH Nieuws / Chantal Bos

Met groot materieel rukten militairen en waterschappers vandaag uit voor het oefenen van een noodsituatie: een 'overstroming' van de Omringdijk tussen Enkhuizen en Andijk. Over de lengte van 150 meter, werd de dijk ingepakt met zeildoek en tijdelijk opgehoogd. 

Het is niet alleen een spectaculair gezicht, maar vooral een noodzaak om watersnoodsituaties in de toekomst het hoofd te kunnen bieden. Als er een watersnoodsituatie zich voordoet, kan het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) een beroep doen op het geniebataljon van Defensie. Afstemming en samenwerking, moeten dan naadloos verlopen. Dat wordt geoefend.

Militairen en waterschap oefenen 'dijkoverstroming' - NH Nieuws

Tientallen militairen en waterschappers steken vanmiddag de handen uit de mouwen. Om de (fictieve) dreigende dijkoverstroming te voorkomen, moet er groots ingegrepen worden. 's Morgens vroeg al wordt er alarm geslagen en komt de 'noodmelding' binnen. Waarna de 'crisis' zich in sneltreinvaart ontvouwt.

"Het is windkracht 8, de wind slaat vanuit het oosten over de dijk heen en ter plekke moeten de oplossingen worden bedacht", legt Marko Cortel, woordvoerder namens hoogheemraadschap uit. 

De Oosterdijk wordt over een lengte van 150 meter in zeildoek verpakt. Militairen lopen af en aan met zandzakken om het doek vast te leggen. "Het is een soort regenjas, die bij zware neerslag of golfoverslag de dijk beschermt tegen erosie. Erosie – het afvoeren van grondmateriaal door het water – verzwakt de dijk."

'Lego-blokken' ophoging

Na uren inpakwerk blijkt de dijk niet hoog genoeg te zijn voor de toenemende storm. Met zogenaamde 'box barriers' wordt de dijk tot bovenop opgehoogd. "De box barriers zijn plastic kisten waarmee – net als Lego – een muur wordt gebouwd. De boxen worden gevuld met water, waardoor ze ineens zo'n duizend kilo per stuk wegen."

Maar geen paniek, verzekert Cortel. Aan de Omringdijk bij Andijk mankeert in de praktijk niets. "De locatie is fictief: deze dijk kan nooit te laag zijn. Maar de plek is gewoon een hele fijne plek om rustig te kunnen oefenen."

Voorbereid op nood

Want mocht het ooit zover komen, zoals in Limburg, dan kan het hoogheemraadschap in crisissituaties een beroep doen op Defensie voor ondersteuning. Cortel:" We merken dat het klimaat verandert en dat de gevolgen daarvan voelbaar zijn. Gevolgen van bijvoorbeeld stormen (Dudley, Eunice, Franklin) of hevige regen kunnen veel mensen raken. Dan is het goed dat alle hulpdiensten elkaar goed kunnen vinden en elkaars werk en procedures kennen."

En ook de komende dagen worden er nog watersnoodsituaties nagebootst. Zo zal er in Medemblik een noodgemaal gebouwd moeten worden en in Stede Broec dreigt een polder te overstromen. Cortel: "Dit soort oefeningen zijn altijd belangrijk – vroeger, nu en in de toekomst. Blijven oefenen, blijven analyseren of je protocollen nog werken. Blijven checken of je mensen nog steeds met het materieel overweg kunnen."

Oefening watersnoodsituaties West-Friesland

Van 16 tot 20 mei worden er diverse watersnoodsituaties nagespeeld in West-Friesland. De oefeningen vinden plaats tussen Medemblik, Enkhuizen, Stede Broec en Drechterland.

Deze oefening maakt onderdeel uit van een intensief gezamenlijk trainings- en opleidingstraject van het hoogheemraadschap, Defensie, Veiligheidsregio's en provincie Noord-Holland. Dit gebeurt om de vijf jaar. Het doel van deze oefening is om vertrouwd te raken met elkaars processen, werkwijzen en materieel.

Lees ook

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke Westfriese nieuwsredactie

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📧 Stuur ons jouw tips op via [email protected] of app ons via 06-23405405
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]