Start van hoofdcontent

Amsterdam

NL
V

OM: schieten door agenten op overvallers waardetransport was rechtmatig

16 mei 2022, 14.44 uur · Aangepast 16 mei 2022, 23.11 uur · Door AT5/NH Amsterdam

Het schieten van politieagenten op overvallers in Broek in Waterland na een gewapende overval op een geldwagen in Amsterdam-Noord was rechtmatig. Dat concludeert het Openbaar Ministerie (OM) na onderzoek.

De gewapende overval gebeurde op klaarlichte dag op woensdag 19 mei vorig jaar. Een overvaller, een 47-jarige Fransman, kwam tijdens zijn vlucht door een politiekogel om het leven. Het gebruik van een vuurwapen door de politie wordt bij letsel of dodelijke afloop altijd door de Rijksrecherche onder leiding van het OM onderzocht.

Op basis van alle feiten en omstandigheden die uit het onderzoek naar voren zijn gekomen, concludeert het OM dat het schieten van de politieambtenaren gerechtvaardigd was. Zij mochten schieten uit noodweer en ter aanhouding. Niemand van de betrokken agenten die hebben geschoten, worden vervolgd.

Naast de 47-jarige man die dodelijk geraakt werd, waren er nog twee gewonde overvallers. Eén van hen had een schotwond in zijn been. Hij werd geraakt toen de overvallers wegreden, nadat zij de buit hadden overgeheveld. De andere overvaller had twee schotwonden in zijn been en bijtwonden van een diensthond in zijn arm. Er raakten geen agenten gewond.

Rechtmatigheid

Het OM beoordeelt de rechtmatigheid van het schieten door de politie aan de hand van verschillende regelgeving zoals de Politiewet, de Ambtsinstructie voor politie en het Wetboek van Strafrecht. "Er was sprake van een ongekend heftige situatie op klaarlichte dag waarvan veel mensen getuige zijn geweest. Het voorval heeft grote maatschappelijke impact gehad. Uiteraard is het te betreuren dat er een dodelijk slachtoffer is gevallen en twee personen gewond zijn geraakt", aldus het OM Noord-Holland.

Alle betrokken politieagenten hebben verklaard dat zij ter plaatse gingen met de informatie dat er gericht op de politie werd geschoten met automatische vuurwapens. Dit blijkt ook uit opnames van gesprekken van die dag tussen de agenten via telefoon, mobilofoon en portofoon. Die agenten die hebben geschoten, verklaarden dat zij een dreiging voelden voor zowel zichzelf, hun collega's en de omwonenden.

Oorlogsgebied

De agenten gaven aan het gevoel te hebben dat zij in een oorlogsgebied waren terechtgekomen. "Eén van de politieambtenaren verklaarde dat een overvaller zijn wapen op hem richtte en dat hij daarna harde knallen hoorde en het geluid van kogels die langs zijn hoofd suisden. Een ander verklaarde: ‘Het was wij of zij’. Meerdere agenten dachten dat hun laatste uur had geslagen", aldus het OM. Ook heeft een getuige verklaard dat hij zag dat een man uit een Porsche stapte en gelijk met een machinegeweer om zich heen begon te schieten alle kanten op.

De overvallers hebben verklaard dat zij vooraf met elkaar hadden afgesproken dat zij niet op de politie of op anderen zouden schieten. Als zij zouden schieten dan zouden ze naar boven richten met als doel politie en omstanders op afstand te houden. 

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]