Start van hoofdcontent

Amsterdam

NL
V

Vanaf volgend jaar zijn de meeste bussen in Amsterdam elektrisch

16 mei 2022, 14.30 uur · Aangepast 16 mei 2022, 14.53 uur · Door AT5/NH Amsterdam

Vanaf volgend jaar is het grootste deel van de bussen die in Amsterdam rondrijden elektrisch aangedreven. Dat laat het GVB vandaag weten. Nu de aanbesteding is afgerond, gaat het ongeveer een jaar duren voordat alle bussen in het straatbeeld verschijnen.

Jos van Zetten

Op dit moment rijdt het GVB al met 34 elektrische bussen. Van de 84 voertuigen die erbij komen, stromen er zo'n 31 vanaf de zomer in. Zodra de nieuwe bussen, die gemaakt worden door het Eindhovense bedrijf VDL, allemaal zijn ingezet, zal een meerderheid van de bussen elektrisch zijn.

'Minder schade aan leefomgeving'

Volgens GVB-directeur Claudia Zuiderwijk gaan Amsterdammers geleidelijk merken dat het grommend optrekken van stadsbussen verdwijnt. "We willen dat iedereen die met GVB reist weet, dat hij daarmee veel minder schade toebrengt aan het klimaat en de leefomgeving. De duurzaamheid en het nieuwe comfort van het OV zijn goede redenen om weer afscheid te nemen van die tweedehands auto die tijdens corona is aangeschaft.”

De elektrische bussen zijn onderdeel van de klimaatdoelen die de gemeente Amsterdam heeft opgesteld. Daarin staat dat dat de CO2-uitstoot in de stad in 2030 met 55 procent verminderd moet zijn.

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]