Start van hoofdcontent

NOORD-HOLLAND

nl

De Peiling: Wielrenners houden te weinig rekening met andere weggebruikers

16 mei 2022, 12.32 uur · Door Natasja Floor

Wielrenners, (elektrische) fietsers en automobilisten komen elkaar allemaal tegen op dezelfde weg als het een vrije zonnige dag is. Dat leidt niet alleen tot onduidelijkheid en ergernis, maar soms ook tot verkeersongevallen. Zondagochtend reed een automobilist een groep wielrenners aan in Brabant, de politie onderzoekt nog of er opzet in het spel was, meldt mediapartner NOS.

Adobe Stock

De groep wielrenners reed op de weg, en niet op het verplichte fietspad. Iets wat wielrenners wel vaker doen als het fietspad erg smal is of als het erg druk is met andere fietsers. Wielrenners moeten volgens de verkeersregels wel op het fietspad blijven, maar als er geen fietspad is of als het fietspad onverplicht is, mag er wel op de rijweg worden gefietst.

Spoedeisende hulp

Uit cijfers van VeiligheidNL blijkt dat het aantal fietsers dat na een ongeluk op de spoedeisende hulp terecht komt al jaren stijgt. Van alle fietsongevallen in 2020 die letsel veroorzaakten, ontstond 15 procent tijdens het wielrennen of mountainbiken. Gedrag van anderen wordt hierbij door de slachtoffers als belangrijkste oorzaak genoemd.

Snelheidsverschillen

Volgens de Fietsersbond zijn snelheidsverschillen een van de grootste problemen bij ongelukken."Wielrenners vinden het vervelend om ingehaald te worden door iemand op een e-bike en elektrische fietsers ergeren zich aan wielrenners die roepen dat ze erlangs willen. Dit leidt niet alleen tot gevaarlijke situaties, maar ook tot ergernissen. We horen ook dat mensen het minder fijn vinden op het fietspad, omdat mensen niet netjes met elkaar omgaan," aldus van Martijn van Es van de Fietsersbond.

Op NH Radio hoor je De Peiling tussen 16:00 en 17:00 uur tijdens Spitstijd.
Bel of Whatsapp 088-8505152 als je mee wilt praten. Online reageren doe je op de Facebookpagina van NH Nieuws. Geen Facebook maar wel een mening? Mail dan naar [email protected].