Ga naar Content

Zwalkend AZ hard onderuit tegen RKC Waalwijk en treft Heerenveen in play-offs

AZ heeft geen einde kunnen maken aan de mindere reeks van de laatste weken. Op de laatste speeldag verloor de ploeg van trainer Pascal Jansen met 1-3 van RKC Waalwijk en gaat dus met een slecht gevoel de play-offs in.  

Finn Stokkers zet RKC Waalwijk op voorsprong tegen AZ - Foto: Pro Shots / Vincent de Vries

In de laatste wedstrijd van het seizoen wilde AZ vooral vertrouwen tanken richting de play-offs. De Alkmaarders vergaten zichzelf tegen Sparta, Ajax en FC Utrecht te belonen waardoor de ploeg van Pascal Jansen was veroordeeld tot de nacompetitie voor een plek in de voorronde van de Conference League. De tegenstander in de play-offs konden op voorhand vijf ploegen worden: NEC, sc Heerenveen, FC Groningen, Go Ahead Eagles en SC Cambuur.

Op achterstand

AZ kreeg in de eerste tien minuten via Jesper Karlsson en Vangelis Pavlidis twee uitgelezen mogelijkheden om al vroeg op voorsprong te komen. Volledig tegen de verhouding in maakten de Waalwijkers de openingstreffer. Finn Stokkers stond vogelvrij en schoof de 0-1 binnen na een lage voorzet vanaf de rechterkant.

De thuisploeg was dichtbij de gelijkmaker doordat RKC de bal bijna in eigen doel werkte, maar doelman Etienne Vaessen de bal ternauwernood weghaalde. Een paar minuten later was de sluitpost opnieuw bij de les bij een vrije trap van Jesper Karlsson die hij knap uit de hoek tikte. Op slag van rust kwam AZ wel op gelijke hoogte. Dani de Wit kopte hard raak uit een hoekschop: 1-1.

Tekst loopt door onder de video.

Pascal Jansen over de onvrede van de AZ-fans - NH Nieuws

RKC slaat toe

In de tweede helft wist AZ weinig potten te breken tegen RKC. Daarentegen kwamen de bezoekers voor de tweede keer van de middag op voorsprong. Juriën Daari zette de Brabanders halverwege de tweede helft op 1-2. De Wit leek vervolgens snel te antwoorden, maar zijn doelpunt werd afgekeurd na ingrijpen van de VAR. Tien minuten voor tijd bracht Roy Kuijpers de bezoekers op 1-3 na een goede counter.

Donderdag om 18.45 uur speelt AZ uit in de halve finale van de play-offs tegen sc Heerenveen, dat als achtste is geëindigd in de eredivisie. Zondag volgt de return in Alkmaar.

Opstelling AZ: Vindahl; Witry (Reijnders/61), Hatzidiakos (Beukema/61), Martins Indi, Wijndal; Clasie, Midtsjö, De Wit; Evjen (Van Brederode/80), Pavlidis (Aboukhlal/80), Karlsson

Lees ook

💬 Wil je niets missen van NH Sport?

  • Like onze Facebookpagina of volg ons op Twitter
  • Luister elke zondag tussen 17.00 uur en 19.00 uur naar de sportuitzending op NH Radio
  • Op tv is NH Sport iedere maandag om 17.10 uur te zien en talkshow De Aftrap iedere vrijdag om 17.10 uur en daarna elk uur in de herhaling 
Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]