Ga naar Content
Alkmaar

Bergense bierbrouwers vallen in de smaak: "Al vijf prijzen gewonnen"

13 mei 2022, 20.08 uur · Aangepast 13 mei 2022, 22.31 uur
Door: Maurice Blaauw · Foto:

Vier vrienden uit Bergen zijn ruim een jaar geleden een brouwerij begonnen en dat gaat ontzettend goed. Ze hebben al verschillende prijzen gewonnen en voegden er daar onlangs nog twee aan toe. Dat gebeurde tijdens de European Beer Challenge. "Dit al na een jaar brouwen, wij zijn er super trots op", aldus brouwer Dustin Paul.

Bierbouwerij valt goed in de smaak - NH Nieuws

Dustin heeft de groep bij elkaar gebracht, geïnspireerd door de Duitse biercultuur zijn ze hun bedrijf 'Stoked' begonnen. "In elke regio-streek in Duitsland heb je wel een ander uitgesproken lager biertje, dat wil ik ook graag voor hier in de regio maken", vertelt Dustin. Met het recept voor zijn unfiltered lager is hij anderhalf jaar bezig geweest en hij is dan ook super blij met de gouden erkenning van de European Beer Challenge.

Het biertje is volgens Pieter Vader een speciaalbiertje, alleen dan niet zoals wij hem in Nederland gewend zijn. "Het is eigenlijk gewoon een pilsje, alleen dan speciaal", legt Pieter uit. Hij gaat verder: "Er zijn heel veel mogelijkheden met pils die wij in Nederland niet kennen. Vandaar dat het zo leuk is dat wij dit hebben."
Het Zoigl bord van Stoked met een pul bier er in - Foto:

Ook het biertje dat met zilver erkend werd, kent zijn oorsprong in Duitsland. "De Zoigl komt voort uit een oude Duitse brouwtraditie", vertelt Pieter. In deze traditie brouwden dorpen vroeger gezamenlijk bier en mochten inwoners het vat mee naar huis nemen om het daar te laten uit gisten.

"Wanneer het bier klaar was hing de bewoner een pull aan zijn Zoigl-bord en zo wist de rest van het dorp dat ze daar bier konden drinken", legt Pieter uit. Nu is het niet zo dat mensen een vat bier kunnen halen bij Stoked, maar het bier is op dezelfde ambachtelijke manier gebrouwen.

Woodland festival

Het lokaal verkopen van het bier gaat de jongens tot nu toe goed af. "Binnenkort hebben wij een bar op het Woodland Festival, dat is hier 300 meter verder op", roept Pieter vrolijk. De mannen zijn druk bezig met een speciale bar te bouwen, voor op het festival.

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]