Ga naar Content

Je kan sinds vandaag weer veilig langs vuurtoren Lange Jaap, omgevingsverbod opgeheven

Maandenlang stonden er hekken, maar vanaf vandaag is de Zeeweg bij vuurtoren de Lange Jaap weer geopend. Het gebied werd afgesloten door scheuren die werden ontdekt in de fundering van de toren, maar de weg is tóch weer veilig bevonden voor verkeer. 

De Zeeweg bij vuurtoren de Lange Jaap is weer open - Foto: NH Nieuws

Afgelopen september werd er nog een drastisch besluit genomen om de omgeving af te zetten, door een controle die was uitgevoerd door Rijkswaterstaat. Daaruit bleek dat er een grote kans was dat de vuurtoren zou gaan instoren door de slechte staat. Op verschillende plekken in de gietijzeren fundering zaten namelijk scheuren. 

Afgelopen maanden werden er nieuwe onderzoeken en drone inspectievluchten uitgevoerd door onderzoeksbureau's TNO en SEC, met het uiteindelijke advies dat de weg weer open mag voor het verkeer. De gemeente volgt dit advies op en verwijderde vanmiddag de wegblokkades. "Mooi dat het onderzoek heeft uitgewezen dat de weg weer open kan
zodat Marinekazerne Erfprins, manage Bruin en Huisduinen ook via de Zeeweg weer goed bereikbaar zijn", vertelt burgemeester Jan de Boer. 

Het laatste deel van de hekken moet nog worden weggehaald - Foto: NH Nieuws

Het was voor Huisduinen een lange tijd een flink stuk omrijden. Buurtbewoners zijn dan ook opgelucht dat het verbod is opgeheven. "Het is goed dat het eerst uitgezocht is, maar ik ben  blij dat die weg eindelijk weer open is", vertelt een buurtbewoner. 

Windkracht 9

Toch is de toren vooralsnog niet tegen alle weersomstandigheden bestand. Bij een storm van windkracht 9 of hoger is de omgeving niet meer veilig, en zullen de gemeente en Rijkswaterstaat snel in actie moeten komen. Uit hetzelfde onderzoek is gebleken dat er dan toch meer gevaar is, en zal het gebied weer afgezet moeten worden. 

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]