Start van hoofdcontent

Gooi

nl
V

Marc sluit het levenswerk van zijn overgrootopa: Bussumse bakkerij na 102 jaar dicht

14 mei 2022, 12.00 uur · Door Mark Arents

De iconische bakkerij Van Breemen aan de Laarderweg in Bussum sluit dit weekend definitief haar deuren. Sinds 1920 bakten vier generaties brood, zoetigheid en chocolade voor het dorp, maar bakker Marc van Breemen stopt daar nu mee. "Ik ben gewoon veel te druk, ik ben maar drie dagen vrij in het jaar", aldus de 55-jarige bakker.

Bakker stopt na 102 jaar - NH Nieuws

Een beslissing waar de vorige generatie Van Breemen alleen maar blij mee is. "Ik vind het een mooie afsluiting", aldus zijn moeder Anneke, die voor Marc met haar man Co de zaak runde. "Ik ben heel blij dat hij ermee stopt. Iedere keer opnieuw maak je je gewoon zorgen van: gaat het nog goed? Want je werkt je op z'n Hollands gezegd dood. Nou dat willen we niet."

Zelf maakt Marc zich niet zo'n zorgen om zijn gezondheid, maar de werkdruk is weldegelijk één van de redenen waarom hij stopt. "Er zijn altijd meerdere redenen waarom je stopt. Het is prima zo, ik heb een andere bestemming voor het pand." Hij gaat de bakkerij ombouwen tot appartementen, om zijn dochter, maar ook zichzelf van woonruimte te voorzien. "Dan kan ik haar nog een beetje in de gaten houden", grapt hij.

Quote

"Ik maak mij geen illusies dat wij zonder onze bakkerij in een hongersnood belanden"

Marc van Breemen - Bakker

Met de sluiting moet ook de familie Van Breemen voor het eerst op zoek naar een goede bakker voor het eigen brood. "Dat haalde we natuurlijk gewoon uit de zaak", lacht moeder Anneke. "Maar ik maak mij geen illusies dat wij zonder onze bakkerij in een hongersnood belanden", sluit Marc aan.

Doorbakken

Toch zullen de prachtige marsepeinen creaties, waarmee Marc regelmatig het nieuws haalde, Bussum niet helemaal verlaten. "Als collega-bakkers hulp nodig hebben, weten ze dat ze mij mogen bellen." Die instelling kost hem alleen wel meteen zijn eerste rustdag. "Maandagochtend help ik de eerste, maar ik kan gelukkig uitslapen", aldus Marc, die normaal om drie uur al in de bakkerij stond. "Ik hoef daar pas om half zes te zijn", lacht hij.

Meer nieuws uit 't Gooi?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit 't Gooi. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Gooi

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected] 

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]