Ga naar Content

Hotelschoonmakers boos over arbeidsvoorwaarden: "Alle schoonmakers krijgen weekendtoeslag, behalve wij"

Fysiek zwaar werk, onbetaalde overuren, een hoge werkdruk en geen weekendtoeslag: hotelschoonmakers hebben schoon genoeg van de huidige arbeidsvoorwaarden en hopen daar met hun protesten verandering in te brengen. Daarbij worden ze gesteund door schoonmakers uit andere branches, die de toeslag wel krijgen. "We hebben hetzelfde CAO behalve op dat punt, dus ik vind dat oneerlijk", aldus Khadija Hyati van vakbond FNV.

De groep schoonmakers die zich voor hotel Ibis heeft verzameld is slechts een fractie van de groep die op 1 mei al de straat op ging om te protesteren. Hyati: "We staan hier omdat we in de schoonmaak al weinig verdienen, maar onze collega's in de hotels nog minder, omdat ze geen toeslagen krijgen in het weekend." 

En die weekenden, die zijn juist het zwaarst vanwege drukte in de hotels, zeker nu het seizoen weer is begonnen. Silvana Feller heeft 15 jaar schoongemaakt in hotels en kan dat beamen: "Je moet de bedden opmaken, de baden schrobben, linnen wegbrengen, stofzuigen en van alles en nog wat." En dat in 18 minuten, want dat is de tijd die een van de schoonmaker die we spreken krijgt per kamer. "Het wordt ons heel moeilijk gemaakt", zegt ze daarover. 

Foto:

"Schoonmakers moeten overal hetzelfde kunnen verdienen"

Khadija Hyati - voorzittter Schoonmakersparlement

CAO

Herry Hoogeboom, vakbondsbestuurder FNV, laat ons weten dat de CAO voor hotelschoonmakers er inderdaad anders uitziet. "De landelijke CAO is geldig voor 130.000 schoonmakers. Hotelschoonmakers hebben op het gebied van toeslagen alleen minder rechten dan hun collega's. In de CAO is namelijk een apart gedeelte voor hotelschoonmakers." En daar zijn ze niet blij mee. De vakbond blijft dan ook protesten organiseren tot dat in Amsterdam de hoteltoeslag is opgenomen.

Hyati: "Schoonmakers moeten overal hetzelfde kunnen verdienen, en er wordt nu gewoon onderscheid gemaakt in de schoonmaak." Als er geen veranderingen komen, zo stelt Hyati, dan zal er op den duur geen personeel meer zijn om hotelkamers schoon te maken. Dat beaamt een van de schoonmakers: "als er geen weekendtoeslag komt dan ga ik alleen van maandag t/m vrijdag werken."

EW, een van de bedrijven waar veel schoonmakers voor werken, laat ons weten: "Wij betreuren de acties van FNV aan het adres van onze leden die schoonmaken in hotels. Wij hebben onlangs een nieuwe CAO afgesloten met de vakbonden (kerst akkoord). Tijdens de onderhandelingen is de terugkeer van de weekendtoeslag, die in overleg met de vakbonden in eerdere cao's is afgeschaft in ruil voor meer loon, aan de orde geweest. Dat heeft niet geleid tot afspraken daarover. Vakbonden hebben dat ook geaccepteerd. Wel zijn er afspraken gemaakt over onder meer een forse loonsverhoging, een hogere eindejaarsuitkering en de mogelijkheid om eerder te stoppen met werken. En voor hotel medewerkers in het bijzonder is de feestdagentoeslag verhoogd per 1 januari 2023."

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]

Lees ook