Ga naar Content

Oud-Ajacied Henk Groot (84) overleden

Oud-Ajacied Henk Groot is op 84-jarige leeftijd overleden. Dat laat Ajax vandaag op haar website weten. De geboren Zaandijker groeide bij Ajax uit tot een echte doelpuntenmachine. Tussen 1959 en 1970 scoorde hij liefst 207 keer voor de club. Hij deed dat in 305 officiële duels.

Foto: Wikimedia Commons

Bij Ajax zou Groot uiteindelijk vier keer landskampioen worden en twee keer de topscorerstitel pakken. In het seizoen 1960/61 scoorde Groot 42 goals. Alleen PSV-spits Coen Dillen wist in één eredivisie-seizoen vaker te scoren (43 keer in 1956/1957).

Groot onderbrak zijn periode bij Ajax in 1963 door voor een recordbedrag van 250.000 gulden de overstap naar Feyenoord te maken. Ook daar deed hij het niet slecht: in Rotterdam scoorde hij 34 keer in 54 wedstrijden. In 1965 keerde Groot weer terug naar Amsterdam, waar hij vanaf dat moment nog 101 wedstrijden zou spelen. In 1969 kwam er abrupt een einde aan zijn carrière toen hij tijdens een interland tegen Polen een schop kreeg en daarbij zijn kniebanden scheurde.

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

Lijstjes

Dankzij zijn enorme doelpuntenproductie staat de naam van Henk Groot tot op de dag van vandaag in topscorerslijstjes. Op die van Ajax staat Groot op een vierde plek, achter Piet van Reenen (273 goals), Johan Cruijff (271) en Sjaak Swart (228). 

Groot werd na zijn carrière een tijdje teammanager bij Ajax. Volgens de website van Ajax werd hij later 'een actief lid' van Lucky Ajax, het clubje van oud Ajacieden. Hoewel zijn gezondheid de afgelopen jaren al verslechterde, was hij de laatste jaren nog geregeld in de Johan Cruijff Arena te zien. Vandaag overleed Groot in een verzorgingstehuis in Zaandam.

Minuut stilte

Vanwege het overlijden van Jody Lukoki zou Ajax voorafgaand aan het duel met Heerenveen al een minuut stilte houden. Die minuut zal nu ook ter nagedachtenis zijn van Groot. Ook zullen er rouwbanden worden gedragen.

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]