Ga naar Content

Huurverhogingen van 100 euro, ondanks slecht onderhoud en hoge energieprijzen

Honderd euro meer huur per maand, oftewel een huurverhoging van tot wel 15 procent. Dat mogen veel huurders van Velison Wonen in Velsen komend jaar gaan betalen, ondanks totaal andere adviezen van de Huurdersraad, vaak gebrekkig onderhoud en energieprijzen die de pan uit rijzen. "Mijn huur is in tien jaar verdubbeld, maar mijn salaris zeker niet", laat René Ruijgvoorn, één van de huurders, weten.

Noostraat IJmuiden / brief met huurverhoging - Foto: NH Nieuws / Aangeleverd

Huurders zitten met hun handen in het haar. De energieprijzen zijn flink omhoog gegaan en naar ervaring van de huurders doet Velison vaak (te lang) te weinig om de huizen goed te onderhouden. Maar velen kregen wel een brief in de bus met een huurverhoging van honderd euro vanaf komende 1 juli.

Voorzitter Raymond Crezee van de Huurdersraad van Velison Wonen is verbolgen over de huurverhogingen en de manier waarop de corporatie die er volgens hem doorheen heeft gedrukt. "Door die hoge energieprijzen hebben wij met de Huurdersraad Velison geadviseerd dit jaar géén huurverhoging door te voeren. Mensen komen daardoor in nood."

Lees ook

Maar dat advies, en twee latere andere adviezen om slechts minimale huurverhogingen te doen, sloeg Velison in de wind.

Crezee: "In het kort: we vroegen Velison om huizen met een laag energielabel tegemoet te komen. Het bedrijf was verplicht de labels te verbeteren tot een gemiddelde van energielabel B. Dat hadden corporaties onderling afgesproken." Die verbetering is nog niet gebeurd, maar de tegemoetkoming ook niet.

Crezee: "We kregen nul op het rekest, en Velison deelt nu gewoon de maximale huurverhogingen uit omdat zij dat zelf wilde." 

'Zelf een nieuwe keuken geplaatst'

En daar plukken veel Velsenaren de wrange vruchten van. René Ruijgvoorn, die van Velison Wonen huurt in Velserbroek, is één van de huurders die komend jaar 100 euro extra huur per maand mag gaan betalen. Hij stelt: "Sinds 2010, toen ik hier ben komen wonen is de huur verdubbeld. In dezelfde tijd ben ik zelf ongeveer 8 procent meer gaan verdienen. Dit jaar ga ik van 953 naar 1053 euro per maand."

Maar ondanks die hogere huur, regelt hij het grotere opknapwerk van het huis gewoon zelf. "Ik heb zelf in de tijd dat ik hier woon de badkamer gerenoveerd en boven een toilet gemaakt. En ik heb zelf een nieuwe keuken geplaatst, want daar doen ze ook niets aan."

De klussen die hij wel aan Velison laat, worden niet of niet goed uitgevoerd. René: "We zijn al vijf jaar bezig om te kijken of ze de zijgevel willen voegen. Ze roepen steeds 'ja', maar er gebeurt niets. En het schilderwerk buiten dat elf jaar geleden en twee jaar geleden is gedaan, is om te janken."

Tekst gaat door onder het kader.

Van kwaad tot erger

Coby Voorn, die in IJmuiden woont, kan er met de pet niet bij dat haar huur met 100 euro omhoog gaat. "Ik probeer wat meer positiviteit te vinden sinds mijn man is overleden, maar dit heeft me al heel veel energie en vrije dagen gekost."

Haar verhaal gaat van kwaad tot erger. "Ik ben constant de schimmel in mijn badkamer en voorraadkast te lijf aan het gaan met een chemisch goedje. Een tijdje geleden heb ik wel een nieuwe keuken gekregen, maar de keukenkastjes zijn slecht bevestigd, dus ik moet oppassen met wat ik erin zet." 

Ook Coby en haar zoon zijn soms zelf maar aan de slag gegaan: "In 2017 had ik lekkage achter de douche in de slaapkamer van mijn zoon. De muur en vloer waren drijfnat. Dat hebben we zelf opgelost."

Lapwerk

Maar er was en is nog veel meer mis. Er zijn nog steeds lekkageplekken zichtbaar in de woonkamer en de gang, na een lekkage van een aantal jaar geleden. Die ontstond terwijl Coby's man terminaal ziek in de huiskamer laag.

En tijdens een 'rattenplaag' in 2019 haalden Coby en haar zoon zelf laminaat uit de vloer, omdat het probleem van de rattenstank zelfs na de komst van ongediertebestrijding, schoonmaakbedrijf én rioleringsbedrijf niet opgelost was. Dat laminaat kregen zij in eerste instantie niet vergoed, later werd er 300 euro overgemaakt.

Het 'onderhoud' is allemaal lapwerk, terwijl volgens Coby de conclusie van de woningbouwvereniging al in 2008 was dat haar woning gesloopt zou moeten worden en vervangen voor nieuwbouw.

Coby:  "Maar nieuwbouw werd renovatie, en renovatie werd uiteindelijk alleen groot onderhoud. Het huis is nog steeds koud, tochtig en zit vol met asbest. Zéker op twee plekken, en misschien op nog vijf andere."

Huurverhoging dit jaar: 100 euro, oftewel 14,52 procent.

Mag dat?

Een vraag die opkomt: zulke huurverhogingen mogen toch helemaal niet, daar zijn toch regels voor? Ja en nee. De kale huur mag dit jaar niet met meer dan 3,3 procent verhoogd worden. Maar corporaties mogen huurders met een 'hoog' of 'hoger middeninkomen' een huurverhoging van respectievelijk 100 en 50 euro opleggen. Woningcorporaties krijgen de salarisgegevens van huishoudens via de Belastingdienst.

En Velison deinst er dit jaar niet voor terug om maximaal gebruik te maken van die regels. Maar dat een maatregel juridisch klopt, wil niet zeggen dat die niet totaal oneerlijk aanvoelt voor de huurders, of Huurdersraad.

"Moet ik mijn zoon dan het huis uit schoppen? In wat voor wereld leven wij?"

Jim Bishop, huurder van Velison

"Vooral de inkomensafhankelijke huurverhoging van vijftig of honderd euro vinden wij onacceptabel. Er is bij herhaling over gesproken dat wij geen voorstander zijn van scheefhuurders wegpesten, maar dit gebeurt nu wel, terwijl ook zij in deze woningmarkt geen kant op kunnen."

En niet alleen matig onderhoud maakt de huurverhoging zuur, er is bij sommige Velsenaren ook nog iets anders aan de hand.

Het salaris van hun jongvolwassen kinderen, die het huis wel uit willen, maar geen koop- of huurhuis in de buurt kunnen vinden, wordt voor de verhoogde huurprijs van hun ouders meegerekend.

'Een vorm van stelen'

Huurder Jim Bishop en zijn zoon zitten precies in die situatie. De optelsom van hun salarissen zorgt ook bij hen voor 100 euro huurverhoging. Ondertussen staat één badkamermuur op hun adres al wel een tijdje bol. Waardoor weet Jim niet, maar hij wil het daar eigenlijk niet over hebben. "Daar zullen ze wel een keer iets aan doen."

⚠️ Oproep
Herken jij dit verhaal? Loop je zelf ook tegen problemen aan met woningcoorporaties in de regio IJmond? Deel jouw problemen en stuur een bericht naar [email protected].

De huurverhoging daarentegen zit hem niet lekker: "Moet ik mijn zoon dan het huis uit schoppen? In wat voor wereld leven wij?", vraagt hij zich af.

Mede-Velsenaar Cor Schoon zit met zijn vrouw en zoon in hetzelfde schuitje en gaat nog een stapje verder: "Wij vinden de honderd euro extra huur wel een vorm van stelen." Wat niet meehelpt, is dat het eerder enkele maanden duurde voordat Velison stank- en schimmelproblemen in hun huurhuis oploste, terwijl Cors vrouw Astma heeft.

Jim heeft nog een andere zorg: "De honderd euro komt er gemakkelijk en met één pennenstreek bij", laat Jim weten. "Maar gaat die er ook weer af als mijn zoon wél een huis vindt?"

"Er is totaal niet naar ons geluisterd. Dat heeft de relatie tussen Velison en de Huurdersraad schade toegebracht"

Raymond Crezee, Voorzitter Huurdersraad Velison WOnen

Dat is overigens wel zo, kan Raymond Crezee van de Huurdersraad hem gerust stellen. Als je loon omlaag gaat, kan je ook huurverlaging aanvragen. Maar Jim legt volgens hem wel zijn vinger op de zere plek: "In het woud van regels weten mensen vaak niet waar ze moeten zijn en hoe ze dat moeten regelen."

Ondanks alle problemen kan Velison soms toch op wat begrip rekenen van hun huurders. Willem Blok, wiens kruipruimte al 35 jaar regelmatig onder water staat: "Het is de Rijksoverheid die woningcorporaties niet genoeg helpt, dus misschien móeten ze wel." De woningbouwvereniging zelf rept daar overigens met geen woord over.

'Verhoging komt door kostenstijging'

In een reactie zegt een woordvoerder wel: "De opbrengst van de huurverhoging is nodig voor de jaarlijkse kostenstijgingen van het onderhoud, directe woonomgeving en het beheer van de woningen. Daarnaast zetten we de huuropbrengsten in om onze woningen energetisch te verbeteren en om woningen te bouwen om de problemen op de woningmarkt te verlichten."

De huurverhoging zou volgens de woordvoerder in samenspraak met de Huurdersraad tot stand zijn gekomen. "We hebben samen met de Huurdersraad van Velison Wonen een integraal, rechtvaardig huurbeleid hebben afgesproken voor Velison Wonen en haar huurders."

Maar die afspraken voor een rechtvaardiger en duidelijker beleid zijn vorig jaar gemaakt, en inmiddels achterhaald door de situatie in de wereld en de woningmarkt in Nederland, laat de Huurdersraad weten.

En dus spreekt Raymond Crezee, de voorzitter van de Huurdersraad de woordvoerder ondubbelzinnig tegen. "Er is totaal niet naar ons geluisterd. Dat heeft de relatie tussen Velison en de Huurdersraad schade toegebracht."

Woningbedrijf Velsen doet het beter

Bij de andere grote woningcorporatie in de gemeente, Woningbedrijf Velsen, lijken de problemen niet te spelen.

Een woordvoerder: "Woningbedrijf Velsen heeft dit jaar gerichter gekeken naar de jaarlijkse huuraanpassing. De staat van de woningen, de energielabel en de toekomstplannen zijn meegenomen in de afweging. In goed overleg met de Huurdersraad zijn we tot dit beleid gekomen. Er is een voorstel gestuurd naar onze Huurdersraad. Zij hebben adviezen gegeven en deze hebben wij meegenomen. Zo werken we samen aan betaalbaarheid." 

De Huurdersraad heeft laten weten volledig achter deze boodschap te staan. Ook is er voor enkele panden met achterstallig onderhoud een huurbevriezing ingesteld door Woningbedrijf Velsen.

Meer nieuws uit de IJmond?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit de IJmond. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/IJmond

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]