Ga naar Content

Taakstraf voor organiseren 'ayahuasca-retreat' met dodelijke afloop in Haarlemse woning

Een man en een vrouw die eind 2019 een 'ayahuasca-retreat' organiseerden in hun woning in Haarlem zijn door de rechtbank veroordeeld tot een taakstraf van 100 uur. Ook kreeg het duo een voorwaardelijke celstraf van twee weken en een proeftijd van twee jaar. Op de laatste dag van de retreat overleed één van de deelnemers door gebruik van het verboden ayahuasca in combinatie met andere middelen. 

Rechtbank Haarlem - Foto: NH/ Dimitri Walbeek

De 58-jarige man en 34-jarige vrouw organiseerden de 'retreat' samen op 28, 29 en 30 november 2019. De man regelde de ayahuasca via een ander, nam deze mee naar het huis en gaf het vermengd met water aan de deelnemers.

De vrouw nodigde mensen uit voor de bijeenkomst en onderhield contact met hen. Tijdens de ceremonie was ze een van de begeleiders. 

Ayahuasca

Ayahuasca is een verzamelnaam voor een drankje dat wordt gebrouwen van verschillende planten en werkt hallucinerend door de stof DMT. 

Tijdens zogenaamde ceremonies komen mensen bij elkaar en drinken ze het drankje als thee. Begeleiders zeggen spreuken of maken muziek. De officiële ceremonies komen met name voor in sommige Zuid-Amerikaanse culturen, maar winnen volgens de website Drugsinfo de laatste jaren aan populariteit in ons land. 

Deelnemers kunnen in een droomwereld terechtkomen waardoor ze inzichten krijgen over hun leven. Aan het gebruik van het drankje zitten risico's verbonden. Soms kan men terechtkomen in een bad trip. DMT wordt in Nederland gezien als harddrug. 

Volgens de rechtbank heeft het stel zich schuldig gemaakt aan het regelen, vervoeren en voorschotelen van in totaal 350 gram ayahuasca. Ook neemt de rechtbank het de twee kwalijk dat de ceremonie een een bedrijfsmatige karakter hadden; zo werden actief deelnemers gezocht en verdienden de twee er geld mee. 

Niet vervolgd voor dood van deelnemer 

Het stel is niet veroordeeld voor de dood van een deelnemer, maar volgens de rechtbank laat dit nog maar eens zien hoe gevaarlijk de stof kan zijn. 

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]