Start van hoofdcontent

Noordkop & Texel

NL
V

Wordt vuurtoren Lange Jaap gered door kunststof? "Sterker dan staal"

10 mei 2022, 14.52 uur · Door Kelly Blok

De slechte staat van vuurtoren Lange Jaap in Huisduinen is al lange tijd een een veelbesproken onderwerp. Dat er wat aan de iconische toren moet gebeuren is duidelijk, omdat er scheuren in de gietijzeren constructie zitten. Maar op wat voor manier dat zal zijn, wordt nu onderzocht.  Een aantal bedrijven denkt dé oplossing te hebben: kunststof.

NH Nieuws / Matthijs Gemmink

Je kent composiet vast wel als grondstof voor keukenbladen en tuintegels, maar wellicht wordt het straks ook ingezet om de Lange Jaap, die volledig gemaakt is van gietijzer, te verstevigen en weer veilig te krijgen. En dat is erg bijzonder zou je zeggen, een versteviging gemaakt van kunststof, maar volgens experts echt niet zo'n raar idee. "Composiet is sterker dan staal, dus zorgt voor een goede versteviging",vertelt Piet Goverse, projectleider van het EFRO-project rondom het composietcluster.

Meerdere composietbedrijven zitten aangesloten bij het composietcluster en zijn enthousiast over de uitkomsten van de onderzoeken die zijn uitgevoerd. Daarnaast zijn volgens Goverse ook meerdere redenen waarom composiet voordelen heeft ten opzichte van andere manieren: "Composiet is niet gevoelig voor roest en heeft ook geen onderhoud nodig."

Quote

"Er komt dan als het ware een tweede huid op van drie centimeter dik en het behoudt dezelfde vorm en uitstraling"

Piet goverse

Uiterlijk

Ook kunnen de platen van composiet precies gemaakt worden naar het uiterlijk van de vuurtoren, zodat het iconische karakter en de unieke constructie behouden kunnen blijven worden. "Er komt dan als het ware een tweede huid op van drie centimeter dik", legt Goverse uit, "en het behoudt dezelfde vorm en uitstraling."

Komende tijd is het afwachten voor Piet en zijn collega's. "Wij hebben de berekeningen al gedaan en werken nu ons plan verder uit, zodat we het kunnen voorleggen aan Rijkswaterstaat", aldus Piet.

Maar Rijkswaterstaat is nog niet zover om te beslissen wat de beste oplossing is voor het verbeteren van de constructie van de hoogste gietijzeren vuurtoren in Europa. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed zal eerst een advies uitbrengen en daarna kan Rijkswaterstaat een keuze gaan maken. 

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]