Ga naar Content

Bollenkwekers sproeien zich suf door unieke droogte

Door de unieke droogte van de laatste tijd hebben akkerbouwers en bloembollenkwekers het behoorlijk druk met het besproeien van hun land. Volgens bollenkweker Engel Hopman van pluktuin Bloemfontein in Bergen is het alle hens aan dek. "Het is echt cruciaal, nu moeten we aan de gang."

Sproei-installaties bollenkwekers draaien op volle toeren door uitzonderlijke droogte - NH Nieuws

Met zijn handen graaft Hopman een gaatje in de grond. "Hier is vorige week nog gesproeid, dus de grond is nog vochtig genoeg", vertelt hij aan NH Nieuws. "De bollen groeien goed, maar we moeten het wel constant in de gaten houden, want het is de laatste tijd wel erg droog."

Aangezien het sinds maart nauwelijks geregend heeft in Nederland, moet de natuur dus een handje worden geholpen. En dat betekent dat de bollenkwekers druk met sproei-installaties in de weer zijn om hun akkers nat te houden. "Een paar goeie buien zouden ons goed uitkomen. Hemelwater is gratis, dit kost je natuurlijk veel tijd en een hoop diesel."

Tekst loopt door onder de foto.

Foto: NH Nieuws / Tom Jurriaans

Volgens het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier is er nog genoeg water voor de boeren. Een sproeiverbod, zoals in delen van Brabant is ingesteld, is nog niet aan de orde.

Omzet verdampt

Al met al zien de bollenkwekers hun omzet langzaam maar zeker verdampen door het besproeien. "De bollen zijn vaak al verkocht in de herfst en in de winter, dus elke euro die je extra aan diesel moet betalen, komt uit eigen zak."

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]