Ga naar Content

Eerste vluchtelingen uit Oekraïne betrekken cruiseboot in Zaandam

Een groep vluchtelingen uit Oekraïne is vanochtend aangekomen op de Zaanse cruiseboot. Ze kunnen minimaal een jaar op de boot verblijven. De vluchtelingen worden verdeeld over twee cruiseboten, maar omdat de tweede  boot nog even op zich laat wachten was het nog even puzzelen. In totaal zullen er ongeveer 150 Oekraïners worden gehuisvest op de boten.

Cruiseschip de Lissabelle - Foto: NH Nieuws

Het Leger des Heils is vandaag de hele dag bezig om zoveel mogelijk mensen de Lisabelle, zoals de boot heet, op te krijgen. De boten blijven minimaal een jaar liggen, maar dat kan nog worden verlengd met een half jaar.

Buurtbewoners

Tijdens een eerste buurtoverleg liepen de gemoederen hoog op. Bewoners maken zich vooral zorgen over geluid- en stankoverlast, maar ook over de druk die de ruim 200 nieuwe buren op de buurt gaan hebben. De kapitein van het schip, Oskar van Spierenburg, zegt dat er zo veel mogelijk is gedaan om het geluid te beperken. 

Voor de nieuwe bewoners wordt gekookt op het schip en daarvoor moet de afzuiginstallatie aan. Dat kan enige overlast geven volgens de kapitein. Voor de stroomvoorziening moet de motor van de Lisabelle blijven draaien en ook dat is buiten het schip te horen.

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Zaanstreek-Waterland?

Taalfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]