Ga naar Content
Amsterdam

Bij zege op AZ en nederlaag van PSV is Ajax zondag rond 18.30 uur landskampioen

2 mei 2022, 20.16 uur · Aangepast 2 mei 2022, 22.19 uur
Door: Alex van Schagen · Foto:

Met nog drie wedstrijden te gaan is het nog altijd behoorlijk spannend in de strijd om de landstitel. Ajax staat er goed voor, 4 punten op PSV, dus met twee zeges zijn ze er. Er zijn vele scenario's nog mogelijk en een daarvan is dat Ajax zondag al kampioen kan worden. Dat kan alleen bij een zege in Alkmaar op AZ en een nederlaag van PSV tegen Feyenoord. In dat geval wordt de ploeg van Erik ten Hag kampioen zonder op dat moment te spelen, want de wedstrijden zijn niet tegelijkertijd.

Ajax speelt zondag om 14.30 uur tegen AZ en Feyenoord-PSV is om 16.45 uur. Dat was eerst andersom, maar omdat de Rotterdammers donderdag de tweede halve finale in de Conference League spelen krijgen ze (iets) meer rust. Dit omdat er een afspraak is dat de wedstrijden van topclubs niet gelijktijdig worden gespeeld, behalve in de laatste twee speelrondes van het seizoen, waarin alle clubs tegelijkertijd spelen.

A9

Mocht dit scenario zich voordoen dan zal Ajax zondag rond 18.30 uur de landstitel pakken. Dikke kans dat de ploeg van Ten Hag dan net zo'n beetje in de bus op de A9 richting Amsterdam zit.

We gaan dit niet helemaal jinxen natuurlijk en daarom: er zijn uiteraard nog veel meer scenario's mogelijk. Ajax speelt na zondag nog thuis tegen Heerenveen (woensdag 11 mei) en uit tegen Vitesse (zondag 15 mei). PSV treft op dezelfde momenten nog NEC in eigen huis en PEC Zwolle uit. 

Ook een leuke: als Ajax zondag wint en de Eindhovenaren spelen gelijk dan is het verschil 6 punten. Het verschil in doelsaldo is zo groot dat de titel Ajax dan, ook als ze nog twee keer verliezen, niet meer kan ontgaan. Dan moet PSV twee keer met wel heel grote cijfers winnen. Ajax heeft nu +74 en PSV +42.

Mocht PSV zondag (en daarna) niet verliezen. Ajax moet nog twee van de drie wedstrijden winnen voor de landstitel. Het zou het 36e kampioenschap betekenen. 

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]