Start van hoofdcontent

'T GOOI

nl

Wolf officieel in Noord-Holland: "Het gaat om een jonge wolf"

29 april 2022, 13.36 uur · Aangepast 30 april 2022, 10.12 uur · Door Daan Visser

Het was niet zozeer de vraag of, maar de vraag wanneer de wolf in Noord-Holland zou komen. Na grondig onderzoek van een dode ree in het Goois Natuurreservaat is uiteindelijk de aanwezigheid van de wolf nu in de provincie Noord-Holland bevestigd.

De Wolf in de provincie - Provincie Noord-Holland

Een wandelaar vond op 6 april een dode ree in het Hilversumse deel van het Goois Natuurreservaat (GNR). Nadat de boswachters de verwondingen herkenden en er DNA-onderzoek is gedaan, is nu zeker dat de ree door een wolf is gedood. Hiermee is de aanwezigheid van de wolf in 't Gooi, en daarmee Noord-Holland, bevestigd. 

"We moesten even in spanning afwachten op het resultaat, maar we hadden al een vermoeden", zegt de enthousiaste boswachter John Didderen. "De dode ree was echt een plaatje uit het boekje, maar vervolgens moet er bewijs zijn. Dat hebben we nu."

Het Goois Natuurreservaat zegt verheugd te zijn met de komst. "Het is een wolf die past in de Nederlandse familie. Het gaat om een jonge wolf en het is een eenmalig bezoekje geweest", laat een woordvoerder weten. "Hij hoort in ons ecosysteem, het is ook een beetje een kroon op ons werk. We zijn best verheugd vanwege zijn bezoek." 

Kwestie van tijd

Het was een kwestie van tijd voordat de wolf de grens over zou steken. Zo werd er al een wolf vastgelegd in Maartensdijk, in de bossen van de Vuursche en in Amersfoort. Allemaal in Utrecht, vlakbij de provinciegrens rond 't Gooi. 

Of Noord-Holland nu ook een plek is waar de wolf zich gaat vestigen is nog lang niet zeker. "Dit is waarschijnlijk een rondzwervende wolf", zegt Didderen. "In de toekomst zouden we onderdeel kunnen worden van het territorium, maar dan moet er een mannetje en een vrouwtje in ons gebied komen die een familie starten. Dat is nog lang niet het geval."

Beelden 

Ondanks dat de wolf in de provincie is vastgesteld roepen de boswachters van het GNR recreanten nog steeds op beelden te maken als ze denken de wolf te zien. "Film het en stuur het op naar het Wolvenmeldpunt. Daar kunnen experts verifiëren of het om een wolf gaat."

Naast beelden van echte wolven kreeg het GNR namelijk ook veel filmpjes binnen waarbij het uiteindelijk om honden bleek te gaan. "Zonder de plaatjes blijven het praatjes zeggen wij dan."

Meer nieuws uit 't Gooi?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit 't Gooi. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Gooi

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected] 

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]