Start van hoofdcontent

Noordkop & Texel

NL
V

Het skelet van de 24 meter lange vinvis is nog in opbouw, maar trekt nu al veel bekijks

1 mei 2022, 07.00 uur · Door Kelly Blok

In 2017 spoelde er op Texel een gigantische vinvis aan, die een klap tegen een boot niet had overleefd. Het dode dier maakte een lange weg door zee en spoelde uiteindelijk aan op Texel. Nu, jaren later, wordt het skelet in elkaar gezet bij Ecomare en dat gaat voor  bezoekers niet onopgemerkt voorbij.

Ecomare is druk bezig met de opbouw van het skelet van een vinvis - NH Nieuws

Er wordt naar gestreefd om binnen een maand de losse botten vast te maken, zodat het een groot skelet wordt. En dat is een flinke opgave, want het beest was ongeveer vierentwintig meter lang. Het skelet neemt dan ook een groot deel van de zaal in en daarom is een deel daarvan afgezet. Maar achter de linten kunnen bezoekers gewoon meekijken hoe het skelet steeds groter wordt. 

Tekst loopt door.

"We hebben vijftien vrijwilligers die constant het publiek van informatie voorzien", vertelt bioloog Pierre Bonnet. Het skelet is namelijk nu al een flinke publiekstrekker en dat is opmerkelijk, want het is nog niet af. "Er zijn zelfs collega's die zeggen dat we hem het hele jaar in- en uit elkaar moeten halen voor publiek, maar daar ga ik echt niet aan beginnen", grapt Bonnet. 

Quote

"Het is altijd spannend of het gaat lukken"

Pierre Bonnet, bioloog bij ecomare

Het is nog even hard doorwerken, maar Bonnet verwacht dat het skelet binnen een paar weken helemaal in elkaar zal zitten.  "Het is altijd spannend of het gaat lukken, maar we hebben goede hoop", aldus de bioloog. 

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]