Start van hoofdcontent

HEEMSKERK

nl

'Stenen eruit, groen erin': Heemskerk wipt tegels voor het milieu

29 april 2022, 12.29 uur · Door Fred Segaar

Het NK tegelwippen. Het klinkt als een grap, maar het is een serieuze strijd tussen Nederlandse gemeenten. De plaats die tussen 21 maart en 31 oktober van dit jaar de meeste tegels vervangt door groen, is winnaar. Het doel van de competitie: mensen aanzetten hun tuinen te vergroenen en zo hittestress en wateroverlast te voorkomen.

In een poging zijn gemeente een kickstart te geven in de competitie, lichtte wethouder Gaatze de Vries van Heemskerk een paar overbodige tegels op de Laan van Broekpolder. Heemskerk staat nu op 764 gewipte tegels. Nog niet zo heel veel, maar meer in elk geval meer dan bijvoorbeeld Velsen (146) en Beverwijk (28).

De competitie heeft vooral waarde op het gebied van symboliek en aanmoediging. Gemeenten hopen dat mensen gaan nadenken over het milieu en niet langer automatisch hun tuin betegelen, omdat dit zo lekker praktisch is.

De Vries: "We hebben te maken met clusterbuien. Die zijn zó hevig dat het water zijn weg niet meer vindt. Daar móeten we wat aan doen. Groen in plaats van tegels. Dat is onze opdracht. Of we als Heemskerk de beste van Nederland worden, weet ik niet, maar we gaan er in elk geval alles aan doen om de andere IJmondgemeenten te verslaan."

Beton en steen

Nico Brantjes waarschuwde jaren geleden al voor het gevaar van een overvloed aan beton en steen. De oud-dorpsdichter en voormalig hoofd van de afdeling groenvoorziening van de gemeente Heemskerk, constateert met afschuw dat de mensen niet naar hem hebben geluisterd.

"Als ik al die voortuintjes zie met terrastegels, denk ik: er gaat iets mis. De mensen kiezen voor praktisch, maar zouden juist aan het milieu moeten denken. Biodiversiteit verdwijnt. Er is straks geen vogeltje meer te zien. Ik zou de mensen willen vragen meer aandacht te besteden aan het groen in hun tuin. De natuur zal ze daar voor bedanken."

Over het NK tegelwippen zegt hij: "Ach, het is goed bedoeld, maar met wat tegels vervangen door groen, kom je er niet. Mensen moeten zich bewust worden dat het zo niet langer kan. Misschien gaat er in die zin wel een goeie werking uit van deze competitie." 

Meer nieuws uit de IJmond?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit de IJmond. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/IJmond

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]edia.nl