Ga naar Content
Gooi

Henk is blij verrast met lintje: "Ik was met een smoes naar de haven gelokt"

26 april 2022, 18.38 uur
Door: Rachel Morssink · Foto: Rachel Morssink / NH Nieuws

Henk Wijga helpt al ruim veertig jaar mensen in nood op het water. Vandaag ontving hij daarvoor een lintje van de burgemeester van Huizen. "Mensen redden zit in mijn bloed."

Met een smoes is Henk vandaag naar de haven van Huizen gelokt. "We zouden een vaartocht gaan maken met een kankerpatiëntje via stichting VaarKracht," vertelt hij. Maar vandaag werd de oprichter van reddingsdienst H.O.G.E. zélf in het zonnetje gezet. "Dit zag ik niet aankomen," zegt een overrompelde Henk.

Hij ontvangt het lintje voor zijn jarenlange inzet in het reddingswezen. "Ik heb in m'n leven denk ik zo'n vijftig, zestig mensen gered," vertelt Henk. Hij vindt het niet meer dan normaal om anderen te helpen. "Als je weet dat er een aantal mensen nog op deze aardkloot rondlopen omdat jij er was, dat is toch fantastisch!"

In de video hieronder zie je hoe burgemeester Niek Meijer vanochtend Henk verraste. 

Henk dacht gewoon te gaan varen vandaag - NH Nieuws

Hulporganisatie Gooi- en Eemmeer (H.O.G.E.) biedt gratis noodhulp op het water. Vanuit zijn bedrijf geeft Henk financiële steun aan de reddingsdienst. 

Collega's en vrienden zijn enorm trots op Henk. "Welverdiend, dat lintje. Zoveel inzet, al die jaren, dat moest beloond worden," zegt Matthijs Bijl. Hij werkt al 27 jaar samen met Henk bij Hulporganisatie Gooi- en Eemmeer (H.O.G.E.). "Ik zie hem niet als collega, maar vooral als vriend. Door dik en dun gaan we, het is fijn om zo iemand als Henk naast je te hebben op het water," aldus Matthijs.

Eten warm houden

De vrouw van Henk is het daar helemaal mee eens. "Ik ben heel erg trots dat ik zo'n man heb getroffen. Die iets voor een ander doet en het altijd tot een goed einde probeert te brengen," zegt Diana Wijga. Dat hij daardoor regelmatig van huis is, neemt ze voor lief. "Soms gaat de pieper tijdens het eten. Dan zeg ik: ga maar jongen, ik houd je eten wel warm."

En denk hij al aan rustiger aan doen, nu hij een lintje op zak heeft? "Haha, zeker niet. Ik ga door tot ik erbij neerval," zegt Henk, die begin dit jaar 70 werd. "En als ik zelf niet meer kan uitrukken, dan kan ik altijd mijn boten en mijn kennis blijven bijdragen."

Lees ook

Meer nieuws uit 't Gooi?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit 't Gooi. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Gooi

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected] 

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]