Start van hoofdcontent

MONNICKENDAM

nl

Myrthe en Joshua gaan zeilend de wereld rond: "We zien wel wanneer we terugkomen"

24 april 2022, 12.00 uur · Aangepast 24 april 2022, 13.27 uur · Door Michel Gijselhart

Het is een droom van velen: alles achter je laten en de wereld rondreizen. Voor vrijwel  iedereen blijft het bij een droom, maar niet voor Myrthe Groenendaal (29) en haar vriend Joshua Verdonk (36). Ze hebben de stoute schoenen aangetrokken en gaan binnenkort vanuit de haven in Monnickendam met hun zeilboot op wereldreis.

Joshua en Myrthe op hun zeilboot Dreamreacher in de haven van Monnickendam - Foto:

Joshua loopt al jaren met het plan rond om er voor langere tijd met een boot op uit te trekken. Al sinds zijn jeugd is hij verknocht aan zeilen en boten in alle soorten en maten. Een lange reis was er nog niet van gekomen, maar toen hij na een burn-out weer aan het werk ging en in de file stond, hakte hij de knoop door. "Ik moest mijn droom verwezenlijken want anders heb ik daar mijn hele leven spijt van." Als schrikbeeld had Joshua de vroege dood van zijn opa voor ogen. "Tien dagen nadat hij met pensioen ging, is hij overleden." 

First date

Drie jaar geleden ontmoette Joshua Myrthe en bij hun eerste date vertelde hij haar al van zijn vurige wens voor lange tijd het ruime sop te kiezen. Myrthe heeft niets met bootjes en moest daarom even slikken toen haar vriend zijn dromen besloot te verwezenlijken. Hij verkocht met flinke winst zijn huis en kocht een oude boot. "Een Southerly, meer dan 10 meter lang en ruim 3,5 meter breed met weinig diepgang," zegt Joshua trots, "en wat heel speciaal is dat de kiel ophaalbaar is en de boot kan droogvallen." 

Joshua en Myrthe zijn van plan jaren met hun boot de wereld rond te gaan. - NH Nieuws

Het stel werkt inmiddels al maandenlang dagelijks van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat aan de boot, om die op te knappen en geschikt te maken als woning die alle stormen straks kan doorstaan.

Dat varen wordt trouwens nog wel dingetje, want Myrthe kan niet zeilen. "Ik kan inmiddels met de motor omgaan en daar ben ik al best trots op." Angst voor er wat er allemaal komen gaat, hebben ze niet. Ze hebben de tijd en Joshua is ontzettend technisch en kan alles maken en repareren. "We gaan eerst oefenen met het varen en zeilen voor we de zee op gaan", zegt Joshua.

Eenzaamheid

Myrthe houdt een lijst bij met alle zaken die gedaan zijn en nog moeten gebeuren. "Nog elf te gaan en dan kunnen we hier eindelijk slapen", zegt ze, "en dat wil ik zo graag. Want ik ben wel een beetje klaar met de voorbereiding."

Door al het geklus aan de boot is de vertrekdatum inmiddels al een paar keer opgeschoven. Ze hopen nu dat ze half mei zuidwaarts richting de Middellandse Zee kunnen varen. Het is een reis met een open einde. Zolang ze het leuk blijven vinden en het geld niet op is. "En anders gaan we onderweg betaalde klusjes doen aan boten", zegt Myrthe. Ziet ze ze dan nergens tegenop? "Jawel", zegt ze, "de eenzaamheid en dat ik mijn familie en vrienden heel erg zal missen."

💬 Wil je niets missen uit Zaanstreek-Waterland?

Taalfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]