Start van hoofdcontent

IJmond

NL
V

IJmuidenaren laten gratis antieke spullen taxeren in museum: "Je weet maar nooit"

22 april 2022, 19.30 uur · Door Fred Segaar

In het Zee- en Havenmuseum mochten mensen uit de buurt vandaag gratis antieke spulletjes laten taxeren. Dus was het een komen en gaan van bepakte en bezakte IJmuidenaren. "Want je weet maar nooit", zegt een vrouw met een schilderij onder haar arm.

Taxatie - NH Nieuws

Een net geërfde bronzen botter, een van zolder gehaald servies, beelden van onbekende afkomst, een zeeslag in olieverf: de taxateurs van Veilinghuis De Eland & De Zon waren er maar druk mee.

Emotionele waarde

Er bleef maar een aantal stukken achter om binnenkort geveild te worden. De meeste bezoekers verlieten het museum met evenspeel spullen als waarmee ze waren gekomen, meestal omdat ze de getaxeerde waarde niet vonden opwegen tegen de emotionele waarde. "Dan neem ik 'm liever mee naar huis", kijkt de man naar zijn bronzen botter. "Ik ben er aan gehecht en hij staat me niet in de weg."

Een andere man laat een servies van vermoedelijk Scandinavische makelij wél achter voor de veiling. "Niet omdat ik er veel geld voor krijg, ze schatten iets van 400 euro, maar meer omdat we er een beetje op zijn uitgekeken."

Een IJmuidenaar met een afbeelding van twee geborduurde tijgers zegt met een lach dat hij vooraf had gehoopt na de taxatie een villa in Zuid-Frankrijk te kunnen kopen. "Maar dat gaat niet door. Het wordt een plekje op de camping op de Veluwe." 

Meer nieuws uit de IJmond?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit de IJmond. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/IJmond

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]