Start van hoofdcontent

Alkmaar

NL
V

Alkmaarse barista naar WK Latte Art: "Je kan er echt iemands dag mee maken"

22 april 2022, 07.09 uur · Aangepast 22 april 2022, 19.58 uur · Door Maurice Blaauw

Jesse Fook (30) uit Alkmaar is Nederlands kampioen Latte Art. Op dit moment zet hij zijn kopjes koffie gewoon in de koffiebar waar hij werkt, maar in juni gaat hij naar Milaan om te strijden op de wereldkampioenschappen. "De laatste 16 wil ik sowieso halen, de laatste zes zal helemaal mooi zijn."

Op de momenten dat het wat rustiger is in de koffiebar, oefent Jesse zijn met zijn latte art. "Het maken van een zeepaardje duurt toch wat langer dan het maken van een hartje, dus als het druk is heb ik daar geen tijd voor", vertelt Jesse.

Ook thuis heeft hij een professioneel apparaat staan om te blijven oefenen: "Het niveau op de aanstaande wereldkampioenschappen is heel hoog."

NH Nieuws bezocht Jesse Fook op zijn werk - NH Nieuws

Het is voor Jesse begonnen met een hartje. "Het was heel veel oefenen, maar toen het eindelijk lukte, was ik heel blij en de klant ook", vertelt Jesse. Dat mensen 'een glimlach op hun gezicht krijgen' van zijn latte art, is dan ook een enorme drijfveer. "Zolang ik een glimlach op de gezichten van mijn klanten krijg, is mijn dag goed."

Jesse wint het Nederlands kampioenschap

Begin deze maand won Jesse het Nederlands kampioenschap Latte Art. Dit gebeurde op het Amsterdam Coffee Festival, waar Jesse een Zuid-Afrikaans drieluik aan de Jury presenteerde. "Het is de bedoeling dat je van tevoren aangeeft wat je gaat maken en de jury beoordeelt de uitvoering op kwaliteit, snelheid en de professionaliteit", vertelt Jesse.

Bekijk de winnende creaties van Jesse Fook hier (tekst gaat verder onder foto):

Het is niet de eerste keer dat Jesse meedeed aan de wedstrijd: "over de afgelopen vijf jaar heb ik drie keer meegedaan, en ben ik nooit verder gekomen dan de vierde plaats."

Op dit moment werkt Jesse in een koffiebar in Amsterdam, waar hij aan het broeden is op een nieuw plan voor de wereldkampioenschappen. Extra moeilijk is het onderdeel waar latte art moet worden gemaakt in een espressokopje. "Hier maken mensen dan bijvoorbeeld een klein konijntje in", vertelt Jesse. 

Toekomst

In de toekomst wil Jesse ooit een koffiebar voor zichzelf beginnen, maar op dit moment is hij tevreden met waar hij zit. "Een bar in Alkmaar lijkt mij heel vet", straalt Jesse. 

Alleen de hoeveelheid tijd die in een eigen bar opzetten gaat zitten, houdt Jesse nu nog tegen. "Wanneer mijn dochter over een aantal jaar wat ouder is, kan het misschien wel, maar nu besteed ik graag mijn tijd aan haar." 

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]