Ga naar Content

Koningsdag gebukt onder vrijwilligerstekorten en regeldruk: "We hadden er geen zin meer in"

Het wordt steeds lastiger voor oranjecomités om Koningsdag te organiseren. Dat blijkt uit een rondgang van NH Nieuws langs verschillende Oranjeverenigingen. Niet alleen lopen zij tegen tal van regelgeving aan, ook kampen zij met grote vrijwilligerstekorten. “De organisatie is niet meer op te brengen.”

Zorgen om organiseren Koningsdag door vrijwilligerstekort - NH Nieuws

Dat zegt Diana Haring van de organisatie van Koningsdag Medemblik. “Het is al jarenlang een gevecht om genoeg vrijwilligers te krijgen."

"Toen we te horen kregen dat we dit jaar weer een Koningsdag mochten organiseren, dachten wij: 'Moeten we écht weer op onze knieën om vrijwilligers te werven?' Het is goed zo, het is klaar nu.” De organisatie besloot de stekker eruit te trekken. En dus is er geen groot Koningsdagfeest in de West-Friese stad.

Organisaties in moeilijkheden

Het voorbeeld uit Medemblik staat niet op zichzelf. Ook op andere plekken in Noord-Holland wordt geconstateerd dat het vinden van voldoende vrijwilligers steeds moeilijker is. Onder meer in Oudorp, Zandvoort, Haarlem, Velsen, Warmenhuizen, Obdam, Weesp, Enkhuizen en Vijfhuizen zijn de zorgen groot. "Het lijkt erop dat de nieuwe generatie zich niet meer vast wil leggen op zo'n dag", zegt een woordvoerder van de laatstgenoemde gemeente. 

Een aantal oranjecomités geeft aan dat er wel voldoende vrijwilligers zijn, maar extra handjes altijd welkom zijn. Zo horen we in onder meer Huizen en Driehuis. 

"De toenemende regelgeving maakt het organiseren zwaarder voor vrijwilligers"

Dick steenks, secretaris Koninklijke bond van oranjeverenigingen

"Het is inderdaad altijd een uitdaging om voldoende vrijwilligers te vinden en de planning rond te krijgen", benadrukt ook Dick Steenks, secretaris bij de Koninklijke Bond van Oranjeverenigingen (KBOV).

Maar dat is niet het enige waar comités volgens hem tegenaan lopen. “De toenemende regelgeving maakt het organiseren zwaarder voor vrijwilligers." Verschillende Oranjeverenigingen bevestigen dit beeld. De KBOV pleit samen met de Vereniging Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk (NOV) daarom al langer voor vermindering van regels.

Veel te veel regels 

Volgens de vereniging in Enkhuizen zijn de regels in 20-25 jaar tijd tot het onmogelijke opgeschroefd. “De gemeente/de overheid lijkt wel elk risico bij de organisatie neer te leggen. Voor veel organisaties zal dit het einde betekenen."

Tekst gaat verder.

Lees ook

Bij verschillende Oranjeverenigingen lukt het nog net om de planning rond te krijgen, maar is het de vraag voor hoe lang. In Enkhuizen is het volgens de organisatie maar te hopen is dat de vereniging haar 100-jarig jubileum haalt.

Ze denken nog even door te kunnen, in ieder geval nog drie jaar tot het jubileum, maar sluiten niet uit in aangepaste vorm verder te moeten. En dat laatste geldt voor meer comités.

In aangepaste vorm 

In Weesp waren ze eind maart nog volop bezig met de vergunning en in onzekerheid over de begroting en activiteiten. Verschillende onderdelen van het programma hebben zij noodgedwongen moeten laten varen. In Oudorp is het aantal beschikbare vrijwilligers niet toereikend om een volledig feest neer te zetten en is besloten om dit jaar de opzet klein te houden.

En ook in Obdam is de organisatie bang dat de huidige vorm op den duur zal verdwijnen. "Het organiseren met en voor jongeren en jongvolwassenen wordt steeds moeizamer", laat de organisator weten. 

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.