Start van hoofdcontent

BERGEN

nl

Locatietheater Oorlog aan Zee keert na 14 jaar terug in Bergen: "Angstig actueel"

19 april 2022, 16.40 uur · Aangepast 19 april 2022, 20.21 uur · Door Aline Bleeker

Na veertien jaar wordt in het najaar het locatietheaterstuk Oorlog aan Zee opnieuw opgevoerd in het centrum van Bergen. Het stuk speelt zich af in de laatste week van de Tweede Wereldoorlog en is gebaseerd op persoonlijke verhalen van Bergenaren die de oorlog meemaakten. Wie het leuk lijkt om mee te doen kan binnenkort op auditie.

Foto: Oorlog aan Zee / Karin Brinkman

Het stuk speelt zich af in de laatste week voor de bevrijding en vertelt de persoonlijke verhalen achter de Tweede Wereldoorlog in Bergen, Egmond en Schoorl. 

Tijdens de Tweede Wereldoorlog waren hier Duitse troepen gestationeerd, die de bezette Nederlandse kust moesten verdedigen tegen aanvallen van de geallieerden. Voor veel inwoners van deze dorpen had dit grote gevolgen, zeker toen in 1943 delen van de dorpen werden geëvacueerd. 

"De geschiedenis komt echt tot leven als je met ooggetuigen spreekt. Het wordt menselijk, invoelbaar en begrijpelijk"

Chris Houtman (scriptschrijver Oorlog aan zee)

"Oorlog aan Zee kwam voort uit gesprekken met oudere Bergenaren die hun oorlogservaringen deelden", vertelt scriptschrijver Chris Houtman aan NH Nieuws. "Die gesprekken waren indrukwekkend... De geschiedenis komt echt tot leven als je met ooggetuigen spreekt. Het wordt menselijk, invoelbaar en begrijpelijk."

Eén stuk, diverse locaties

Het idee om het verhaal in de laatste week van de oorlog te laten afspelen is gekozen omdat het 'een soort finale' is van verhaallijnen die vijf jaar oud zijn. "In retrospectief kun je aan die persoonlijke geschiedenissen aandacht besteden."

Dat gebeurt vanuit verschillende belevingen: het Duitse perspectief, het NSB-perspectief, het verhaal van een Joodse onderduikfamilie en een familie die actief was in de 'ondergrondse' komen allemaal aan bod. Ook wordt het verhaal vanuit het perspectief van kinderen verteld, waaronder dat van een Joods meisje dat onder een andere identiteit in Bergen woonde. 

'Angstig actueel'

Houtman, die de afgelopen jaren meerdere historische romans uitbracht, heeft de scenes van veertien jaar geleden 'grondig herschreven'. "De behoefte om ze te herschrijven kwam voort uit het feit dat ik ook vaardiger ben geworden", zegt Houtman. "De scenes zijn echt beter geworden: een stuk spannender en filmischer."

Een andere reden om te herschrijven was de oorlog in Oekraïne. Want tijdens het stuk wordt gekeken naar de toekomst en gewaarschuwd dat vrijheid en democratie niet als iets vanzelfsprekends mogen worden ervaren. Thema's die nu weer 'angstig actueel' zijn geworden.

"Enthousiasme en inlevingsvermogen zijn misschien nog wel belangrijker dan acteerprestaties"

Jacintha Schilder (Theaterwerkplaats Bergen)

Veel Bergenaren die eerder aan het stuk meededen, willen nu ook weer graag, vertelt Jacintha Schilder van Theaterwerkplaats Bergen. "Het stuk maakte niet alleen ontzettend veel indruk omdat het onderwerp zo beladen was, om dat met elkaar neer te zetten zorgde ook voor enorme verbondenheid. Dat maakt dat veel mensen enthousiast zijn." 

Toch zijn er zeker nog acteurs en actrices welkom: "We zoeken nog mensen van alle leeftijden... kinderen, jongeren, volwassenen en ouderen die de laatste week van de oorlog tot leven willen wekken", vertelt Schilder. "Daarbij zijn enthousiasme en inlevingsvermogen misschien nog wel belangrijker dan acteerprestaties. Wie het leuk lijkt, kan zich opgeven om auditie te doen."

De audities worden gehouden op 1 mei en de speelperiode is tussen 29 september en 9 oktober.

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]