Ga naar Content

Toch nog hogere drempels N248 om verkeer af te remmen voor overstekende fietsers

De verkeersdrempels op de N248 bij de Wadweg gaan verder omhoog. Begin maart zijn de drempels aangelegd om het verkeer af te laten remmen bij de oversteekplaats voor fietsers. Hoewel de maximumsnelheid omlaag is gegaan, bleek de maatregel nauwelijks te werken, omdat de drempels veel te laag zijn. Vandaag laat de provincie Noord-Holland de verkeersremmers verder ophogen. 

Foto: NH Nieuws / Jurgen van den Bos

De verkeersremmende drempels zijn aangelegd na een dodelijk ongeval in 2020. Toen kwam een 16-jarige jongen om het leven, nadat hij op zijn fiets de oversteek wilde maken bij de Wadweg. Saskia Ruigrok uit Wieringerwaard startte als bezorgde ouder daarop een petitie die ruim 6.000 handtekeningen ontving.

Blij

Afgelopen maand zijn vanaf beide kanten drempels aangelegd ter hoogte van de Wadweg. Door een fout van de aannemer zijn die lager uitgevallen dan de bedoeling was. Die drempels hebben geen zin gehad, merkte Saskia Ruigrok op. Autoverkeer kon nog steeds met gemak met 80 kilometer per uur over de drempels heen rijden. De Wieringerwaardse heeft er persoonlijk voor gezorgd dat de provincie de drempels laat verhogen. "Ik ben blij dat het zo snel is opgepakt, door zowel de provincie en de aannemer."

Ruigrok vertelde al eerder aan NH Nieuws dat het ook met de drempels uitkijken is: "Het moet daar veilig worden en ik heb wel het idee dat dat met de drempels werkt. Je moet natuurlijk te allen tijde blijven kijken, want als je niet goed kijkt kan je met 50 ook aangereden worden."

Bij de kruisingen met de Wadweg en Waardpolderhoofdweg steken dagelijks duizenden scholieren over van en naar Schagen. In 2019 overleed een 14-jarige scholier die de weg wilde oversteken en in november 2020 overleed een 16-jarige scholier na een aanrijding.

Na de laatste aanrijding startten omwonenden een petitie voor aanpassingen aan de N248. De meer dan 6.000 handtekeningen werden overhandigd aan de gemeente Hollands Kroon, als reactie daarop liet de provincie dus weten daadwerkelijk iets aan de weg te gaan doen.

Het deel van de N248 tussen hectometerpaal 6.6 en 7.2 wordt afgesloten voor auto's. Zij worden omgeleid via de N241 en N242. Fietsers kunnen wel gewoon gebruik blijven maken van de weg. Bestemmingsverkeer mag geen gebruikmaken van de kruising en moet ook omrijden. Nood - en hulpdiensten kunnen in geval van spoed wel doorrijden.

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]