FC Volendam kan eredivisie ruiken na belangrijke zege op Jong Ajax

In eigen stadion heeft FC Volendam vanavond uitstekende zaken gedaan. Jong Ajax werd met 3-1 verslagen, waardoor de kans bestaat dat Het Nieuwe Oranje vrijdag kan promoveren naar de eredivisie.

FC Volendam-spelers na een doelpunt tegen Jong Ajax - Foto: Pro Shots / Vincent de Vries

De wedstrijd begon desastreus voor FC Volendam, want het was binnen drie minuten 0-1. Naci Ünüvar snoepte de bal af van Benaïssa Benamar en rukte op. De aanvaller gleed uit, maar vond alsnog de vrijstaande Christian Rasmussen. De Deen scoorde via de grond.

Het bleek het begin van een erg levendige eerste helft. FC Volendam kreeg meerdere kansen op de gelijkmaker. De grootste was voor Gaetano Oristanio die vrij voor doelman Calvin Raatsie naast schoot. Het uitverkochte stadion kon in de 27e minuut alsnog juichen. Daryl van Mieghem werd in de zestien neergehaald door Nordin Musampa. Robert Mühren benutte de penalty: 1-1.

Rode kaart helpt FC Volendam

Vlak voor rust werd het duel praktisch beslist door scheidsrechter Sander van Eijk. Hij vond dat Jong Ajax-aanvoerder Enric Llansana de doorgebroken Mühren neerhaalde en gaf een rode kaart. Er was contact, maar van een overtreding leek geen sprake.

Met een man meer kende Volendam een probleemloze tweede helft. Oristanio volleerde in de 51e minuut knap binnen op aangeven van assist-koning Van Mieghem. De linksbuiten bereidde al veertien Volendamse doelpunten voor dit seizoen.

Mühren maakt zijn 27e van het seizoen

Ondanks enkele gemiste kansen werd het Noord-Hollandse onderonsje in de 74e minuut beslist. Invaller BIlal Ould-Chikh speelde twee tegenstanders uit, haalde de achterlijn en gaf een afgemeten voorzet op Mühren. De spits hoefde de bal alleen maar binnen te tikken: 3-1. Het enige smetje voor FC Volendam was het uitvallen van Benamar (hoofdblessure) en Visser (kuitblessure).

Tekst gaat verder onder de Tweet.

Met nog drie wedstrijden te spelen heeft FC Volendam zeven punten meer dan nummer drie FC Eindhoven. ADO Den Haag kan dinsdag op zes punten komen als het de inhaalwedstrijd van Jong PSV wint. Na 26 minuten werd die wedstrijd vorige maand gestaakt, omdat de stroom uitviel. De Eindhovenaren staan met 1-0 voor. Vrijdag spelen de wijdbroeken uit tegen FC Den Bosch.

Opstelling FC Volendam: Stankovic; W. Ould-Chikh (Vertrouwd/72), Benamar (Visser/20, Antonucci/55), Flint, Murkin (Schulte/87); Deul, Mirani, Oristanio (Kaars/87); Van Mieghem, Mühren, El Kadiri (B. Ould-Chikh/46)

Opstelling Jong Ajax: Raatsie; Van Gelderen, Llansana, Musampa (Yah/80), Baas; Delgado (Hillen/46), Hlynsson, Fitz-Jim (Martha/66); Hansen, Rasmussen, Ünüvar (Enem/80)