Start van hoofdcontent

WIJK AAN ZEE

nl

Tata's uitstoot vanaf nu non-stop te volgen via livestream: "Hier zie je zo'n brandje"

15 april 2022, 17.00 uur · Aangepast 16 april 2022, 13.11 uur · Door Jasper Leegwater

Stichting Frisse Wind heeft met behulp van donaties een camerasysteem geïnstalleerd waarmee incidenten bij Tata Steel zichtbaar worden voor iedereen die de fabriek op de voet wil volgen. Handig als ondersteunend bewijs in toekomstige zaken en volgens Jaap Venniker van de stichting een goede manier om te monitoren wat er gebeurt op het Tata-terrein. 

Jaap legt uit wat Frisse Wind doet met de beelden die zij maken. "Wij monitoren en maken een melding bij de Omgevingsdienst, met de beelden er bij. Gisteren hebben we dertien meldingen gedaan." Alle opgenomen en waargenomen incidenten worden gearchiveerd en kunnen uiteindelijk als ondersteunend bewijs worden aangedragen. 

Het idee ontstond toen Jaap door de Omgevingsdienst werd opgeroepen als getuige van de zwarte sneeuw. Hij stelde toen de vraag waarom er niet met camera's wordt gewerkt om vast te leggen wat er misgaat bij de staalproducent. Niet genoeg budget zou de reden zijn dat hier bij de Omgevingsdienst gematigd op gereageerd werd. 

Dat de Omgevingsdienst niet gelijk stond te springen om zelf zo'n systeem in te richten heeft Jaap des te meer gemotiveerd om zelf aan de slag te gaan. Volgens hem is dit nodig om meldingen te ondersteunen, maar zeker ook om voor mensen van buiten de IJmond zichtbaar te maken wat de fabrieken uitstoten. "Wij zien zelf vanuit het dorp de fabriek goed. We zien dat er duidelijk uitstoot is die buiten de vergunning zou kunnen vallen. Zeker bij de kooks 2 fabriek, dat is de meest vervuilende fabriek in de regio. Zeker in de ochtend zie je daar allerlei emissies komen die duidelijk niet gefilterd zijn."

Kooksbrandjes

Uiteindelijk is het de bedoeling dat softwarematig de incidenten worden geregistreerd die te zien zijn op de beelden. Nu is het nog een handmatige klus waarvoor Jaap ondersteuning krijgt van studente Eva van Dijk. Zij geeft en voorbeeld van wat ze tegenkomt op de beelden. "Hier zie je zo'n brandje. Die spot ik best veel. Vooral als het donker is kan je ze goed zien, soms gaan ze ook echt best wel lang door."

Tekst gaat door onder de foto.

Foto: Jaap Fenneker met uitzicht op Tata Steel - Jasper Leegwater / NH Nieuws

Iemand die zeker baat heeft bij het via de beelden kunnen volgen van alles wat er rondom de fabrieken gebeurt, is Kelly Uiterwijk. Zij is raadslid voor Vrij! in Beverwijk en houdt zich bezig met het Tata-dossier. "Je kan nu echt zien wat er gebeurt bij Tata. Soms is het rustig en soms zie je een incident. Het geeft gewoon heel veel inkleuring aan wat daar eigenlijk plaatsvindt", aldus Kelly. 

"We gaan ook in IJmuiden vanaf morgen een camera plaatsen. Die gaat komende week live. Dat kunnen we doen door middel van donaties"

Jaap Venniker, frissewind.nu

Op de vraag of dit camerasysteem niet in strijd is met de privacywetgeving kan Jaap kort zijn. "We nemen van gepaste afstand op, het is niet privacygevoelig. De mensen zijn niet herkenbaar in beeld."

Tata Steel zelf heeft nog niet gereageerd op de nieuwe livestream. De Omgevingsdienst kwam wel met een uitgebreide reactie, die is hieronder te lezen:

Volledige reactie Omgevingsdienst 

"Wij hebben contact met vele inwoners van Wijk aan Zee, ook met dorpsbewoners die zijn betrokken bij Frisse Wind. We begrijpen hun bezorgdheid en die van de andere omwonenden. Over de camerabeelden: momenteel is het zo dat overtredingen alleen kunnen worden vastgesteld door iemand die daartoe bevoegd is, zoals een toezichthouder van de Omgevingsdienst. Beelden die ons vanuit derden aangereikt worden, kunnen wel ondersteunend werken bij de handhaving, maar worden op dit moment helaas nog niet juridisch erkend als eigenstandig bewijsmateriaal. Wij onderzoeken de mogelijke inzet van audiovisuele middelen zoals het plaatsen van eigen camera’s of de inzet van drones, rekening houdend met de regels rond handhaving en de AVG."

Meer nieuws uit de IJmond?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit de IJmond. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/IJmond

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]