Ga naar Content

Oekraïense vluchtelingen zorgen voor 'schone donderdag' in centrum Hilversum

Een groep van zo'n veertig Oekraïense vluchtelingen ging vandaag op pad om het centrum van Hilversum op te ruimen. Uit dankbaarheid voor alle hulp die ze ontvangen liepen ze urenlang met prikker en vuilniszak door de mediastad. "Dit is iets kleins dat we terug kunnen doen en daar zijn we blij mee", vertelt Tania Yachnyk.

Oekraiense vluchtelingen ruimen centrum Hilversum op - NH Nieuws

En dat allemaal volgens Oekraïens gebruik. "Op de donderdag voor Pasen maken wij normaal ons eigen huis helemaal schoon", vertelt Tania die nu zo'n maand in Hilversum is. "Het is een erg belangrijke feestdag in Oekraïne en we weten dat het ook belangrijk is in Nederland. Dus we wilden iets goeds doen voor deze mooie feestdag."

"Ik denk dat we allemaal het gevoel hebben dat we iets terug moeten doen", vertelt Hanna Berezhna. "Veel families hebben niet veel geld, maar we hebben wel veel vrije tijd. Waarom zouden we die niet nuttig inzetten?"

"Het is lastig om alleen te zijn en te denken aan de situatie in Oekraïne"

Hanna Berezhna

De groep vertrok vanaf het oude VARA-gebouw waar inmiddels zo'n driehonderd vluchtelingen worden opgevangen. "De actie kwam volledig vanuit de vluchtelingen", vertelt Sonja Zeven die als vrijwilliger spullen regelde voor de opruimactie. "Het is prachtig om te zien hoe dankbaar ze zijn."

Afleiding

Daarnaast bood de opruimactie ook voor de nodige afleiding van de nog altijd bizarre realiteit. "De school van mijn dochter is gebombardeerd, onze huizen ook. Mijn man is daar nog steeds", vertelt Anna Bieloshenko terwijl ze haar zoontje met een prikker ziet opruimen. "Het is nu gewoon beter om iets te doen en te werken, want dan denk je niet alleen maar aan die slechte dingen."

Lees ook

Meer nieuws uit 't Gooi?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit 't Gooi. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Gooi

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected] 

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]