Ga naar Content

Straks na twee jaar een skatepark in Wijk aan Zee 'omdat alles meezit'

Alles heeft eigenlijk op rolletjes gelopen sinds de toen 10-jarige Siep en zijn vrienden anderhalf jaar geleden achthonderd handtekeningen verzamelden voor een skatepark in Wijk aan Zee. En alle seinen lijken nu écht op groen te staan: er is een plan, een plek en sinds kort zijn er ook pegels. Verwachte oplevertijd: over ongeveer een half jaar.

Skaten in Wijk aan Zee - Foto: NH Nieuws/Fred Segaar

"Van tevoren dachten we : zo'n park staat er wel met vijf of zes weken", zegt de moeder van Siep, Mirjam Durge. "En dat is ook wel zo, maar er komt nog veel meer bij kijken dan alleen de aanleg."

Daar kunnen de Amstelveense Tijn (17) en Sem (15) over meepraten. Na drie jaar heeft de gemeente daar eindelijk een stuk grond voor aangewezen en lijkt de skatebaan er te gaan komen.

Het maakte ze de afgelopen jaren wel soms een beetje moedeloos: "Lange periodes leek het uitzichtloos, omdat we niets hoorden van de gemeente", vertelt Tijn. "Gaat er nog wel iets komen? Dat gevoel heb je wel een beetje."

Van handtekeningenverzameling tot ollie

Zo voelden de initiatiefnemers in Wijk aan Zee dat gelukkig niet. Daar heeft het hele traject van de handtekeningenverzameling van Siep en zijn vrienden, tot hun eerste ollie (een sprong met een skateboard) straks 'maar' twee jaar geduurd. Ondanks een popelende Siep, heeft de familie Durge daar ook alle begrip voor.

Mirjam: "Het gaat eigenlijk heel goed, we hebben nog niet echt tegenslag gehad. Dat skatepark zou er niet binnen deze tijd hebben gestaan, als de gemeente Beverwijk zich niet vanaf het begin zo welwillend had opgesteld." 

Lees ook

Aan goede wil lag het dus niet, integendeel. De gemeente dacht mee over, én vond vrij snel een geschikte locatie voor het park, op een schuin lopend stukje bij de entree van Wijk aan Zee.

"Die beoogde plek staat min of meer wel vast", weet Durge. "Andere opties zijn er ook niet echt in ons kleine dorp. Alleen is het belangrijk er ook goed uit te komen met de dichtstbijzijnde omwonenden. Dat heeft de gemeente op zich genomen."

Een 'globaal' ontwerp van skateparkontwerper SkateOn ligt ook al klaar. "Qua grootte kan je het een beetje vergelijken met het skatepark in Castricum. Die is denk ik ongeveer 400 vierkante meter."

Lees ook

Honderdduizend euro is binnen

Het grootste probleem was simpel, en daar was de gemeente vanaf het begin eerlijk over: geld. En dus gingen Siep en zijn moeder, gesteund door enthousiaste dorpsgenoten, zelf aan de slag. Met succes, vertelt Mirjam: "Het zit nu goed, de honderdduizend euro hebben we met z'n allen gehaald."

Dat kwam onder andere door gulle bijdragen van Tata Steel, de Rabobank en andere ondernemers uit Beverwijk en Wijk aan Zee. En via een GoFundMe pagina droegen ook 'gewone' Wijk aan Zeeërs in groten getale bij.

'Bouwen, die hap', zou je zeggen. Maar zo simpel is het nu ook weer niet.

Skaten voor het weer heel lelijk wordt

"Wij hebben het zelf na een drukke periode in november en december nu rustig", vertelt Mirjam. "Toen hadden we het geld binnen, en hebben we het project overgedragen aan de gemeente.

"Maar zo'n park moet aan allerlei voorwaarden voldoen. Kwaliteitseisen, hij krijgt een keurmerk enzo.. dus daar gaat ook wel weer wat tijd overheen. Soms duurt zoiets twee, drie maanden, en soms langer." Niet dat dat haar dwarszit. "Tja, zo gaat dat!"

Gelukkig skatet zoon Siep nog net zo fanatiek als twee jaar geleden, zegt Durge lachend. "En net voordat het weer heel lelijk wordt, hopen we dat de kinderen in de herfstvakantie nog even lekker kunnen skaten in het nieuwe park."

Lees ook

Meer nieuws uit de IJmond?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit de IJmond. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/IJmond

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]