Start van hoofdcontent

Amsterdam

NL
V

Oud-stadsecoloog ziet zeearend over Amsterdam vliegen: 'Is op zoek naar leefgebied'

13 april 2022, 17.02 uur · Aangepast 13 april 2022, 19.07 uur · Door AT5/NH Amsterdam

Er vliegt een zeearend over Amsterdam-Noord. Dat vertelt oud-stadsecoloog en schrijver Remco Daalder vandaag bij NH Radio. Volgens de Amsterdamse bioloog zoekt de jonge arend naar een plek om zich te nestelen. De kans dat hij die in Amsterdam gaat vinden, lijkt echter klein.

Stadsecoloog Remco Daalder spotte een zeearend in Amsterdam-Noord - NH Nieuws

Voor Daalder, die jarenlang stadsecoloog was in Amsterdam, was het de eerste keer dat hij er één boven de stad zag vliegen. "De zeearend broedt op de Oostvaardersplassen", vertelt Daalder aan NH Radio. "Daar heb ik ze wel eens gezien. Maar zo boven Amsterdam: fantastisch joh!" 

Volgens Daalder ging het om een jonge zeearend. "Die beesten gaan pas op hun vierde broeden, tot die tijd kijken ze wat voor hun het beste leefgebied is."

Tekst gaat verder onder de foto

De zeearend heeft een spanwijdte van tussen de 200 en 250 centimeter. Foto ter illustratie - Wikimedia Commons

Geen stadsroofvogel

Daartoe zal Amsterdam-Noord niet behoren: "Een zeearend kan niet in de stad broeden, maar vlakbij de stad — bij de Polder IJdoorn en Waterland — heb je gebieden waar veel ganzen zitten. Daar zijn zeearenden gek op. Waarschijnlijk ziet 'ie dus eten genoeg, maar zoekt 'ie nog een plek waar hij zich eventueel zou kunnen nestelen. Dat is wat lastiger, maar je weet maar nooit."

Zeearenden gaan namelijk niet op gebouwen zitten, vertelt Daalder. "Slechtvalken doen dat wel. Er broedt er nu één op het Rijksmuseum. Volgens mij heeft hij zelfs al jongen, die kun je op een webcam zien. "Slechtvalken zijn echt stadsroofvogels, zeearenden meer moerasroofvogels." Een eventuele oplossing voor de rattenplaag is de Zeearend al helemaal niet. "Die eet hij absoluut niet, ratten zijn veel te klein voor zo'n groot beest."

Het hele gesprek met Remco Daalder is ook in de Lunchroom-podcast te beluisteren. Alle Lunchroom-gesprekken zijn te vinden in je favoriete podcast-app.

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.