Ga naar Content

Natuurlijk Noord-Holland: Het duindorpenlandschap in de Zandvoorste Zuidduinen

Het is er een komen en gaan van mensen die de hond uitlaten. En van aalscholvers, eksters, hommels en, rond mei, ook nachtegalen. De Zuidduinen heeft veel te bieden en is zeldzaam natuurrijk. Als je geluk hebt kan je zelfs damherten spotten!

In de Zuidduinen mag je zelfs je hond los laten lopen - Foto: NH Nieuws/Stephan Roest

In een diepe kuil, eigenlijk meer een soort duindalletje, staat water. "Dat was vroeger een duinakkertje", legt boswachter Gerard Scholten uit. "Die had je hier vroeger overal, tientallen zelfs. Men bemestte de arme grond met rotte vis uit zee. De aardappelen die er werden geteeld waren een delicatesse en stonden bekend als duinpieper. Inderdaad, net als de vogel." 

Gerard is boswachter van Waternet, de organisatie die de Amsterdamse Waterleidingduinen beheert. En ook de Zuidduinen die pal naast de bebouwing van Zandvoort beginnen. Bekend terrein voor Gerard. "Ik woon drie straten verderop en loop hier vaak. Vroeger nog vaker, toen ik nog een hond had." Het bewijs wordt om de vijf minuten geleverd als iemand Gerard vriendelijk groet. Ze kennen hem allemaal.

Meer dan een hondenuitlaatgebied

Op de suggestie dat de Zuidduinen meer een soort hondenuitlaatgebied is dan een natuurgebied reageert Gerard gekwetst. "Dat zie je toch verkeerd. Als ik bijvoorbeeld mijn plantenkennis wil opkrikken, kom ik hier naar toe. Soms zie je hier planten die niet in de Waterleidingduinen voorkomen." Gerard verwijst naar de vele damherten die in de AW-duinen veel van de zeldzame planten hebben weggegraasd. Reden waarom de herten op dit moment worden bejaagd. Waternet zelf heeft het liever over 'beheren'. 

Natuurlijk Noord-Holland - NH Nieuws

"Kijk hier staat een duinaveruit bijvoorbeeld. En dat is zandkool, eigenlijk een wilde rucola. Daar staan rozetten waar straks teunisbloemen uit groeien en die daar, dat zijn koningskaarsen. Aan de andere kant van het hek zie je die bijna niet meer. Zodra er een blaadje boven de grond komt, wordt ie er af geknaagd."

We staan naast het hek dat de herten binnen de AW-duinen moet houden. Te zien is hoe de grond is bedekt door een heel dun laagje mos, met hier en daar wat grassprietjes. Maar als we dan ineens een flink hert zien, worden we toch ook weer blij. "Het zijn wel prachtige dieren."

Bekijk alle verhalen en afleveringen op onze themapagina Natuurlijk Noord-Holland.

Opmerkingen, tips of vragen? Stuur verslaggever Stephan Roest een berichtje via [email protected]