Ga naar Content

Zo'n 530 West-Friezen schoten vluchtelingen uit Oekraïne te hulp: "Hartverwarmend"

Van het geven van taalles, tot het in elkaar zetten van bedden. Zo'n 530 West-Friezen staken in de afgelopen maanden de handen uit de mouwen om Oekraïense vluchtelingen te helpen die hier zijn opgevangen.

Afbeelding ter illustratie - Foto:

Klaas-Jan Groot, van het Vrijwilligerspunt, reageert hoopvol: "Het is hartverwarmend, ze hebben alles moeten achterlaten."

Als er bekend wordt gemaakt dat Oekraïense vluchtelingen naar West-Friesland komen, stromen de eerste aanmeldingen binnen. En dat komt goed uit, weet Groot. Vorige maand nog, als het Vrijwilligerspunt in Hoorn bij het ombouwen van het leegstaande woonzorgcomplex Almere in Opperdoes handen te kort komt.

"We hadden vele handjes nodig om bedden in elkaar te zetten en kleding te sorteren. Ook vertalers en schoonmakers waren schaars", aldus Klaas-Jan Groot. "Maar met een oproep wisten we genoeg vrijwilligers op te trommelen. Dat is echt geweldig."

Taalbarrière

Ook vertalers zijn erg nodig, gezien de taalbarrière waar veel Oekraïners tegen aanlopen. De één wil graag Nederlands leren om te kunnen praten met het gastgezin, een ander om te kunnen werken. Groot: "Er is daarom veel behoefte aan mensen die Oekraïens of Russisch kunnen spreken. Ook mensen die Nederlandse les kunnen geven, zijn meer dan welkom."

Vanuit Taalhuis, van Vrijwilligerspunt, worden vrijwilligers gekoppeld aan een Oekraïense vluchteling. "Dat kan bijvoorbeeld een-op-een als taalmaatje, maar ook als docent conversatieles aan groepen. Nieuwe vrijwilligers krijgen eerst van ons een korte training, zodat ze goed zijn voorbereid", zegt Groot.

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke Westfriese nieuwsredactie

Samenwerking NH en WEEFF

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📧 Stuur ons jouw tips op naar [email protected] 
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]