Start van hoofdcontent

HAARLEMMERMEER

nl

3.000 mensen zonder huisarts in Haarlemmermeer en waarom dat er alleen maar meer worden

12 april 2022, 16.29 uur · Aangepast 12 april 2022, 17.20 uur · Door Niels van Steijn

Zo'n 3.000 inwoners van Haarlemmermeer hebben op dit moment geen huisarts. Dat laat een woordvoerder van de gemeente weten. Reden tot zorgen, want met het groeiend aantal inwoners dreigt dat tekort alleen maar groter te worden. 

Foto:

Duizenden mensen hebben op dit moment dus geen toegang tot een huisarts. Dat worden er naar verwachting alleen maar meer, want terwijl de bevolking groeit, dreigen sommige artsen zich in andere gemeenten te vestigen. 

Geen toegang tot goede zorg

Sarah Terrol bijvoorbeeld: zij werkt al jaren als huisarts in Vijfhuizen en ontvangt in haar praktijk aan de Kromme Spierinweg zo'n 1.600 patiënten. Het zijn onzekere tijden voor die patiënten, want het is nog maar de vraag of ze over vier maanden nog een huisarts hebben. 

Tekst gaat verder onder video.

Huisarts Terrol in Vijfhuizen dreigt te stoppen - NH Nieuws

De verhuurder van het pand heeft namelijk besloten de huur op te zeggen en Sarah heeft nog geen nieuwe locatie: "Als ik geen nieuwe ruimte vind, moet ik stoppen en hebben zij geen huisarts meer. Dat betekent dus dat zij geen toegang hebben tot goede zorg."

Naast Sarah is er nog één huisarts in het dorp. Hij zou nog enige ruimte hebben. Maar met het groeiend aantal inwoners van Vijfhuizen - denk aan de honderden woningen die op dit moment gebouwd worden in de wijk Wickevoort - zal hij Sarah's 1.600 patiënten niet kunnen overnemen. 

Dorpsraad geschrokken

De dorpsraad is geschrokken van het nieuws dat zoveel inwoners van het dorp huisartsloos dreigen te worden. En ook wethouder Fouad Sidali maakt zich zorgen, hij laat weten mee te denken: "Wat betreft de uitbreidingswijken maken wij afspraken met de grondeigenaren en de ontwikkelaars over ruimtereserveringen voor de eerstelijnszorg in de planontwikkelingen en regelen dit vervolgens in het bestemmingsplan. Uiteraard is het dan wel belangrijk dat huisartsen of andere zorgaanbieders bereid zijn zich hier te vestigen en de ruimte te huren", aldus Sidali.

Volgens Sarah is de gemeente niet zo welwillend als ze zeggen. Omdat zij geen nieuwe ruimte kan vinden wil zij zelf een praktijk bouwen op een stuk grond in Vijfhuizen, "maar het proces met de gemeente verloopt heel traag en stroperig", aldus Sarah Terrol. 

Op verdere vragen over dit proces wil de gemeente niet reageren in verband met een ander interview maanden geleden. 

Nieuws uit Haarlemmermeer 

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlemmermeer. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

💡 Stuur ons jouw nieuwstips naar [email protected]

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via https://www.nhnieuws.nl/haarlemmermeer

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]