Ga naar Content

Aanvragen woonunits in trek bij bouwbedrijf Ursem: "We zitten al over de 500"

Efficiënt, snel en gemakkelijk in elkaar te zetten. De woonunits voor vluchtelingen uit Oekraïne, arbeidsmigranten en spoedzoekers zijn bij bouwbedrijf Ursem erg in trek. De aanvragen stromen binnen. "We zitten al over de 500 woonunits", zegt Coos Schouten, directeur van Schouten Techniek. Inmiddels is de zoektocht naar geschikte locaties in volle gang.

Woonunits onderweg - Foto: Aangeleverd / Ursem

Samen met Schouten Techniek en Kavel 44 ontwikkelt Ursem modulaire huisvesting. Het is volgens Schouten een ideale manier om het huidige woonprobleem aan te pakken. "Wij voelen de verantwoordelijkheid om mensen in nood te helpen. Het is een vraag die toeneemt. Zeker nu ook de vluchtelingstroom vanuit Oekraïne op gang is gekomen."

De woonunits kunnen dienen als opvangplek voor Oekraïnese vluchtelingen, wat de druk op de noodopvang in Ter Apel afneemt. "Ook arbeidsmigranten, spoedzoekers, starters of woningzoekenden zouden hiermee geholpen kunnen worden. Dan krijg je een win-winsituatie."

De woningen zijn in veel gemeenten eerst bestemd voor Oekraïners. En mochten die weer huiswaarts gaan als de rust is wedergekeerd, dan volgen vaak de woningzoekenden of arbeidsmigranten. "De units zijn duurzaam, gemakkelijk te verplaatsen en modulair te bouwen. Je kan er mee variëren."

Gemakkelijk en snel

Kant-en-klare woningen uit de fabriek. Het is volgens Schouten de toekomst. Ursem heeft, vergeleken met andere bouwbedrijven, genoeg capaciteit om snel die units te leveren. Op z'n vroegst in juli en augustus. "Als er iets moet gebeuren, dan kunnen we deze ook snel leveren. We kunnen per week zo'n 20 tot 30 woonunits bouwen, leidingen aansluiten en klaar is kees."

Het bouwbedrijf heeft momenteel twee aanvragen binnen die concreet zijn, waaronder in Zaanstad. Maar er zit nog genoeg in de pijplijn, ook in West-Friesland. "Dan hebben we het bij elkaar al over 500 woonunits. Dat is aardig wat."

Want ook Stede Broec, Enkhuizen en Drechterland zijn dringend op zoek naar een nieuw onderkomen voor Oekraïners. Maar waar de tijdelijke units moeten komen te staan, blijft nog even geheim.

Op zoek naar locaties

"Gezamenlijk zijn we voor de middellange termijn op zoek naar locaties voor tijdelijke woonunits waar de vluchtelingen uit Oekraïne langere tijd kunnen blijven", legt woordvoerder Esther Groen uit. Want zo'n 250 Oekraïners verblijven in deze gemeenten momenteel bij gastgezinnen, in hotels en recreatiewoningen.

Niet alleen het woonprobleem wordt hiermee aangepakt. Want ook het elektriciteitsnetwerk in deze gemeenten zit vol. "Eén van onze producten is uitermate geschikt hiervoor, met zonnepanelen en een batterij. Het is gemakkelijk aan te sluiten en verbruikt ook nog eens weinig energie. Zo omzeilen we meteen het probleem van de krapte op het stroomnet."

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke Westfriese nieuwsredactie

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📧 Stuur ons jouw tips op via [email protected] of app ons via 06-23405405
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]