Start van hoofdcontent

Noordkop & Texel

nl

Bloemen uitgedeeld voor Bloemendagen Anna Paulowna: "Eindelijk weer konten en prikken!"

12 april 2022, 11.43 uur · Aangepast 12 april 2022, 12.06 uur · Door Matthijs Gemmink

Vanaf vandaag wordt er in schuren, garages maar ook op school hard gewerkt om de mooiste kunstwerken te maken met bloemen. Zaterdag gaan in Anna Paulowna en Breezand de Bloemendagen los. De komende dagen zal voor veel teams 'weinig slaap en hard werken' het motto zijn. Het 'konten en prikken' van de bloemen kan beginnen.

Bloemen uitgedeeld voor Bloemendagen Anna Paulowna: "Eindelijk weer!" - NH Nieuws

De familie Muntjewerf stond vanmorgen al vooraan in de rij om de eerste bloemen in ontvangst te nemen. Ze hebben grootste plannen: "We doen mee aan de werkstukken. Bij ons beweegt en spuit alles. Dus als je komt kijken moet je een regenpak aan", vertelt Hannie Muntjewerk lachend. "Je moet er op tijd bij wezen want dan kan je op tijd beginnen", vult haar man Evert aan.

De komende dagen zal er door de teams hard gewerkt moeten worden. De mozaïeken en andere kunstwerken moeten zaterdagmorgen om 09.00 uur klaar staan, want dan komt de jury langs. "Wij maken een hart van twee handen en de armen zijn dan in de kleuren van de Nederlandse en de Oekraïense vlag", vertelt een juf die met haar leerlingen in Julianadorp mee doet, "Maar het kunstwerk komt hier te staan hoor!"

Eindelijk

"Eindelijk weer. In het jaar 2019 was het de laatste keer", vertelt voorzitter Alexander op de Weegh, terwijl om hem heen kratten vol bloemen richting auto's en aanhangers worden gebracht. "We zijn blij met de opkomst, zo'n 85 deelnemers zeg ik uit mijn hoofd. Je moet altijd afwachten of het weer opgepikt wordt na zo'n pauze, maar het leeft echt weer."

Tekst gaat verder onder de foto.

Het weer heeft wel invloed op de bloemen, het blijft altijd puzzelen of de bloemen precies op tijd in bloei staan. "De aanlevering van de bloemen is wat lastig. We hebben natuurlijk nog een paar dagen vorst gehad en dan liggen de bloemen stil", legt Maxime de Graaf uit, die de coördinatie van de bloemenuitgifte doet. "Moeder natuur bepaalt en daar moeten wij ons op aanpassen. Voordeel is wel dat de bloemen heel vers zijn, ze komen nu nog van het land."

Stemmen

Veel van de deelnemers hebben een week vrij genomen van hun werk om zich volledig op het konten en prikken van de bloemen te kunnen concentreren. Het worden lange dagen en korte nachten. "Zaterdagmorgen moet alles langs de weg staan. Dan kunnen de toeristen ook weer komen. Te voet, met de auto, touringcars. Alles staat er weer klaar voor"

Zelf stemmen op het mooiste kunstwerk kan ook. Vanaf komende zaterdag 9.00 uur kunt u meebepalen wie de NH Nieuws-publieksprijs wint. Laat uw stemmen via deze link horen vóór maandagmorgen 9.00 uur. Die middag wordt bekend wie de winnaar is.

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]