Ga naar Content

Purmerend blijft 'tegen de regels in' gedupeerden toeslagenaffaire actief benaderen

De gemeente Purmerend blijft gedupeerden van de kinderopvangtoeslag actief benaderen. Dat dit tegen de privacyregels ingaat, maakt de gemeente Purmerend niets uit. Gemeenten mochten tot 1 september 2021 gedupeerden direct benaderen met de vraag of zij gebruik willen maken van een gemeentelijk hulpaanbod.

Een toeslagen-enveloppe van de Belastingdienst - Foto: Mystic Mabel

Per 1 september 2021 is deze machtiging beëindigd. De Uitvoeringsorganisatie Hersteloperatie Toeslagenaffaire (UHT) vraagt vanuit de Belastingdienst de gedupeerden nu zelf of zij het goed vinden als de gemeente contact met hen opneemt. Na goedkeuring mag de gemeente dit doen, om ondersteuning aan te bieden.

Twijfels over aanpak

De gemeente Purmerend heeft zijn zorgen over deze werkwijze geuit bij de Vereniging Nederlandse Gemeenten. Ze betwijfelden namelijk of de UHT de gedupeerde inwoners op een voldoende uitnodigende manier de ondersteuning zou aanbieden.

Na 1 september 2021 hebben ongeveer zestig mogelijk gedupeerden zich gemeld bij de Belastingdienst. Hiervan hebben ongeveer veertig mogelijk gedupeerden een openstaande belastingvordering bij de gemeente. Met hen heeft de gemeente contact opgenomen om aan te geven dat de vordering (tijdelijk) 'on hold' wordt gezet.

Onwetendheid over hulp

Tijdens dit gesprek is er ook gevraagd of de UHT heeft aangegeven dat de gemeente hulp kan bieden bij het oplossen van problemen op de verschillende leefgebieden. Hierdoor werd duidelijk dat in de meeste gevallen de UHT alleen had aangegeven dat de gemeente hulp kon bieden, maar niet welke hulp geboden kon worden.

Veertig mogelijk gedupeerden hebben in eerste instantie bij de UHT aangegeven geen hulp nodig te hebben van de gemeente. Wel stelden zij het contact met de gemeente zeer op prijs. Daarbij heeft de gemeente Purmerend een aantal ook daadwerkelijk kunnen helpen bij het oplossen van problemen, waarvan zij niet wisten dat de gemeente daarbij kon ondersteunen.

"Omdat niet iedereen om hulp durft te vragen blijven wij gedupeerden benaderen, ook als dat tegen de regels ingaat"

Gemeente Purmerend

De gemeente Purmerend vindt het belangrijk en noodzakelijk om zelf rechtstreeks met alle mogelijk gedupeerden in gesprek te komen om een passend hulpaanbod te bieden. "Ook omdat we uit eerdere ervaring merken dat niet iedereen om hulp wil of durft te vragen, maar achteraf wel blij is dat we hulp hebben aangeboden. Daarom blijven wij mogelijk gedupeerden benaderen, ook als dat tegen de regels ingaat."

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Zaanstreek-Waterland?

Taalfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]