Ga naar Content

Sterk debuut atleet Richard Douma op marathon van Rotterdam

Tijdens zijn eerste deelname aan een marathon heeft Richard Douma de limiet voor het EK in München gelopen. De Zaankanter finishte vanmiddag als elfde op de marathon van Rotterdam in 2 uur, 12 minuten en 21 seconden. Abdi Nageeye greep in een nieuw Nederlands record de overwinning.

Richard Douma (m) - Foto: Orange Pictures

Lange tijd vormde Douma, van origine een middellange afstandsloper, een koppel met Björn Koreman. De Noord-Hollander moest na 35 kilometer pas op de plaats maken en Koreman, die op een tijd van 2 uur en 9 minuten liep, laten gaan. Douma herpakte zich knap en liep zijn eerste marathon toch uit. Koreman had het ook bijzonder lastig in de laatste kilometers maar finishte op de negende plaats in 2:10.39. Ook hij bleef daarmee royaal onder de EK-limiet van 2:13.00. De limiet voor het WK (2:10.00) was net te hoog gegrepen. Ronald Schroër heeft ook een verdienstelijke marathon gelopen. De 37-jarige Egmonder finishte in 2:14,25.

Historische zege Nageeye

De winst in Rotterdam ging naar Abdi Nageeye in 2:04.56. In een zinderende na een nek-aan-nek-sprint op de Coolsingel klopte hij Leul Gebreselassie. Daarmee verpulverde de winnaar van olympisch zilver zijn Nederlands record (2:06.17). Bovendien is Nageeye de eerste Nederlander die in de 41-jarige geschiedenis de marathon van Rotterdam op zijn naam schrijft.

Tekst gaat verder onder de tweet.

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

Bij de vrouwen kwam Nienke Brinkman in haar tweede marathon opnieuw ijzersterk voor de dag. Na haar sensationele debuut in Valencia (2:26.34) eind vorig jaar gumde ze in Rotterdam het nationale record van Lornah Kiplagat van 2003 uit de boeken. De 2:23.43 is aangescherpt tot 2:22.51. Daarmee gaf de nummer twee van Rotterdam minder dan een minuut toe op de winnaar bij de vrouwen Haven Hailu. 

Lees ook

💬 Wil je niets missen van NH Sport?

  • Like onze Facebookpagina of volg ons op Twitter
  • Luister elke vrijdag tussen 19.00 uur en 22.00 uur en zondag tussen 18.00 uur en 19.00 uur naar de sportuitzending op NH Radio
  • Op tv is NH Sport iedere maandag om 17.10 uur te zien en talkshow De Aftrap iedere vrijdag om 17.10 uur en daarna elk uur in de herhaling 
Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]