Start van hoofdcontent

Amsterdam

NL
V

Russische ambassadeur niet welkom bij herdenking concentratiekamp Ravensbrück

9 april 2022, 20.24 uur · Aangepast 9 april 2022, 21.42 uur · Door AT5/NH Amsterdam

De Russische ambassadeur is zondag niet uitgenodigd voor de herdenking van de bevrijding van concentratiekamp Ravensbrück. Vanwege de inval van Rusland in Oekraïne heeft de organisatie ook besloten om de receptie bij het Russische Gazprom te annuleren. Ravensbrück werd in april 1945 bevrijd door het Sovjetleger.

AT5 / Luuk Koenen

Voorzitter Agnes Dessing van de Stichting Comité Vrouwenconcentratiekamp Ravensbrück zegt over het besluit tegen de NOS: "De Russen hebben het concentratiekamp bevrijd. Desondanks vinden we dat de Russische diplomaat er dit jaar echt niet bij kan zijn."

In plaats van een receptie bij Gazprom wordt deze nu gehouden in de Nicolaas Maesschool. Het programma is verder niet aangepast.

Herdenkingscomités

Het wel of niet uitnodigen van Russische diplomaten levert herdenkingscomités in Nederland dilemma's op. Een woordvoerder van het Nationaal Comité 4 en 5 mei zegt dat elk comité  zelf bepaalt of er Russen worden uitgenodigd. Op 4 mei bij de Nationale Dodenherdenking op de Dam speelt de vraag in elk geval niet. Bij deze herdenking zijn nooit internationale vertegenwoordigers aanwezig.

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]