Ga naar Content

Naarden smacht naar wederopstanding Matthäus-Passion: "Zo gemist"

Emotioneel was het zeker, toen twee jaar geleden tijdens de eerste lockdown de klanken van het 'Erbarme Dich' niet uit de Grote Kerk, maar uit speakers kwamenToch gaat er niks boven de beleving van een week lang de Matthäus Passion vanuit de vestingstad. Het kleine stadje zal komende week na twee jaar vol annuleringen weer als vanouds in het teken staan van het paasconcert.

Matthäus Passion voor de deur in Naarden - NH Nieuws

En direct staat er een speciale editie voor de deur. Niet alleen is het de honderdste uitvoering van de Nederlandse Bachvereniging in Naarden, vorig jaar werd de Matthäus Passion officieel toegevoegd aan Nationale Inventaris Immaterieel Erfgoed. 

"We hebben het allemaal gemist", vertelt inwoner van de vesting Lonie Vles. "Het is triest voor de musici en voor Naarden Vesting, een gemis." Des te groter is de vreugde dat het dit jaar weer door kan gaan. "Het is echt leuk dat we op de toppen van ons kunnen weer wat mogen doen", vertelt horeca-ondernemer Wachter Muller.

5 concerten

Vanaf zondag 10 tot en met zaterdag 16 april wordt de 'Matthäus' vijf keer uitgevoerd in Naarden. "Het is een hele organisatie", vertelt Saskia Simons vanuit het voormalig stadhuis van Naarden. Daar worden alle bijzondere gasten ontvangen voorafgaand aan het concert, waaronder traditiegetrouw leden van het kabinet op Goede Vrijdag. "Het is altijd heel leuk, ik kan er alleen maar blij van worden", lacht Simons.

"De stilte hier 's morgens op Goede Vrijdag voordat alles begint, dat is fantastisch"

Lonie Vles - inwoner Naarden Vesting

"In de stad is iedereen er helemaal op voorbereid", vervolgt ze. Daar sluit horeca-ondernemer Wachter Muller zich bij aan. "Die drukte daar houden wij wel van. Capaciteit creëren die we eigenlijk niet hebben."

Zo zal de vesting een week lang ondergedompeld worden in drukte, lange jurken en deftige pakken met hopelijk nog wat ruimte voor bezinning. "Het verstilt hier", vertelt inwoner Lonie. "De stilte hier 's morgens op Goede Vrijdag voordat alles begint, dat is fantastisch."

Lees ook

Meer nieuws uit 't Gooi?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit 't Gooi. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Gooi

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected] 

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]