Start van hoofdcontent

Zaanstreek-Waterland

NL
V

Laatste damwanden Uitdam geplaatst: "Was een spannende periode voor het dorp"

6 april 2022, 18.00 uur · Aangepast 7 april 2022, 09.35 uur · Door Tom van Midden

De laatste vier damwanden in de dijk van Uitdam zijn vandaag ingebracht, onder begeleiding van het luide getril dat de bewoners de afgelopen weken al hebben ervaren. De bewoners was alternatieve verblijfsruimte aangeboden, maar onder andere Jeroen Koninkx bleef thuis om de boel in de gaten te houden: "Het is toch je huis."

Laatste damwanden Uitdam geplaatst - NH Nieuws

"De damwanden drukken was een heel spannend proces, het gaat gepaard met veel trillingen en een hoop geluid", zegt Koninkx. De schade aan de oppervlakte valt hem mee: wat scheurtjes in stucwerk en een paar losgetrilde pannen. De Alliantie Markermeerdijken heeft voor de werkzaamheden gekeken naar de oorspronkelijke situatie en heeft beloofd schade te herstellen.

Omgevingsmanager Rinus van den Ouweelen van de Alliantie Markermeerdijken is blij dat 'fase twee' nu achter de rug is. "Het inbrengen van de damwanden was echt een moment waar we naartoe leefden. We hadden meer dan 370 planken. Daarvan konden we er vier niet aanbrengen omdat we op een obstakel stuitten in de dijk. Dat hebben we weggeboord en nu gaan die vier erin."

Commotie

Bij de voorbereiding van de werkzaamheden was er veel commotie onder de bewoners over de inrichting van de dijk. Uitdammers zagen graag een groene dijk zoals hij al jaren was, maar het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier koos voor steen. De discussie speelde jaren en de sfeer werd grimmig. Er werden zelfs zwarte vlaggen geplaatst op de dijk als teken van rouw.

Tekst loopt door onder de video

Uitdammers in rouw - NH Nieuws

"Er is zeker een hoop gebeurd in het voortraject", zegt bewoner Koninkx daarover. "Er is echt sprake geweest van een vertrouwensbreuk. Daarna zijn we weer dichter bij elkaar gekomen. Nu is het 'so far so good', maar het blijft voor de bewoners een intensief traject."

Rust

Van den Ouweelen: "Het is uiteindelijk gelukt. Ik rijd hier vaak even op de fiets het dorp door als een soort buurtregisseur. Ik denk dat dat goed gewerkt heeft."

Hij vervolgt: "Ik hoop dat we straks even een moment krijgen dat de bewoners even tot rust kunnen komen. De afgelopen weken was er veel lawaai. Daarna richten we ons op het inrichtingsproces, dat iedereen een beeld kan krijgen wat er terug gaat komen en op welke manier. Ik vind het belangrijk dat de bewoners daar een stem in krijgen."

Koninkx besluit: "We hopen op een goede afloop, ook in het eventuele herstel van schade mocht die optreden."

Bewoner Jeroen Koninkx houdt de boel goed in de gaten - NH Nieuws

💬 Wil je niets missen uit Zaanstreek-Waterland?

Taalfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]