Ga naar Content

Wel feest, maar geen dikbilkoeien op alternatieve Paasvee: "We hebben een beetje pech"

Voor de derde keer op rij blijven de koeien tijdens Paasvee in Schagen op stal staan. Maar ondanks dat viert Schagen vandaag wél een feestje. Onder een andere, tijdelijke naam: 'Schagen Viert Voorjaar'. 

Schagen viert zonder dikbilkoeien een alternatieve Paasvee - NH Nieuws

Het was voor de organisatie onmogelijk om tijdens de toen nog onzekere coronatijd een beslissing te nemen en op korte tijd het evenement te realiseren. "Het had gekund, maar is nu te laat", vertelt voorzitter Willem Keesom betreurd. Het is een grote teleurstelling voor de organisatie, die het evenement al drie keer eerder af heeft moeten blazen. "We hebben een beetje pech", vindt Keesom dan ook. 

Toch nog feest

Hoewel al vrij snel duidelijk was dat de paasveetentoonstelling weer afgelast werd, besloten meerdere horeca-eigenaren op korte termijn een alternatieve Paasvee te organiseren. Dat was niet makkelijk, want er moest nog goedkeuring komen van de gemeente en genoeg beveiliging geregeld worden. "Maar we zijn heel blij dat we toch iets mogen en kunnen organiseren", vertelt Piet Hein de Boer, voorzitter van Stichting Evenementen Schagen. 

"Ik geniet met volle teugen"

Feestganger

Om de veiligheid te kunnen waarborgen, werd het dit jaar verplicht om vooraf een toegangsbandje te kopen. Ook moeten alle feestgangers in de speciaal afgezette zone blijven en mag alcohol niet mee naar buiten. Maar dat weerhoudt de bezoekers er niet van om weer eens een gezellig feestje te hebben. "Ik ben er pas net, maar ik denk dat het best wel leuk wordt", vertelt een feestganger. Een andere bezoeker is het daar helemaal mee eens: "Ik kom weer mensen tegen die ik drie jaar geleden voor het laatst heb gezien, dus ik geniet weer met volle teugen."

Aftellen 

Het blijft een sombere dag voor Willem en zijn vereniging, maar ondanks dat gunt hij het de horeca ook om dit feest alsnog te realiseren. De koeienboer hoopt dan ook dat de markt in Schagen volgend jaar weer vol staat met dikbilkoeien. "We hopen de traditie tot in lengte van jaren vol te kunnen houden."

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]