Start van hoofdcontent

Gooi

NL
V

Automobilisten opgelet: juist nu groter gevaar voor aanrijding met wild

4 april 2022, 11.11 uur · Door Daan Visser

De kans dat je 's ochtends naar je werk rijdt en een ree kan aanrijden is erg groot.  Vanwege de zomertijd valt de drukte van het werkverkeer exact samen met het moment dat reewild zich verplaatst. Boswachter Mirjam de Hiep van het Goois Natuurreservaat waarschuwt daarvoor op NH Radio.

Ree aangereden langs de weg - Goois Natuurreservaat

Reeën verplaatsen zich vooral tijdens de schemering in de ochtend of de avond. Ze gaan dan op zoek naar voedsel of ze keren terug naar hun slaapplek. Daardoor moeten ze vaak de weg oversteken en dankzij de zomertijd is de kans groter geworden dat ze voor een auto kunnen komen. Op de eerste werkdag van De Hiep in de zomertijd was het gelijk raak. Ze ontdekte een dode ree langs de weg. "Ik heb er heel wat opgeraapt, maar je wordt er elke keer toch weer naar van."

Quote

"Ik heb er heel wat opgeraapt, maar je wordt er elke keer toch weer naar van"

Boswachter Mirjan de Hiep van het Goois NAtuurreservaat

De meeste ongelukken vinden plaats op de provinciale wegen van 't Gooi, zoals de Soestdijkerstraatweg richting Baarn en de Crailoseweg richting Huizen. "Gelukkig hebben we in 't Gooi veel maatregelen genomen, maar toch zijn er plekken waar ze over kunnen steken."

De Hiep roept daarom op om heel goed op te letten in de schemering en goed langs de wegbermen te kijken voor het geval er iets beweegt. Ook langzamer rijden kan een ongeluk voorkomen. 

Circle of life

Mocht het dan toch gebeuren dat je een ree raakt en het dier gaat dood adviseert De Hiep om de politie of het Goois Natuurreservaat zelf te bellen. Het GNR brengt het karkas dan terug in de natuur zodat het kan worden opgegeten door bijvoorbeeld vossen en buizerds. "Dan wordt het toch weer onderdeel van de circle of life."

Mocht het dier de aanrijding ternauwernood overleven wordt er de vereniging het Valwild of het GNR zelf ingeschakeld om het dier te zoeken en te beoordelen of het uit zijn lijden moet worden verlost. 

Meer nieuws uit 't Gooi?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit 't Gooi. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Gooi

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected] 

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]