Ga naar Content

Noord-Holland groots aanwezig op Floriade Almere: 'Ik wil de tulpenpracht laten zien'

"Ik wil de tulpenpracht laten zien, de kleuren en de soorten waar veel mensen gewoon geen weet van hebben." Bollenkweker Jeroen van den Hoek uit Burgerbrug kijkt met spanning uit naar de Floriade 2022 in Almere die op 14 april begint. Van den Hoek is net als veel andere Noord-Hollandse bedrijven al maanden bezig met de voorbereidingen voor de land- en tuinbouw-show. Van den Hoek levert ruim 100.000 tulpen en andere planten.

Foto: NH Nieuws / Jurgen van den Bos

De kas aan de Belkmerweg in Burgerbrug staat vol kisten met tulpen. Alweer, want Jeroen van den Hoek heeft net tienduizenden tulpen geleverd voor het Tulpenfestival in Amsterdam en de volgende lading staat al klaar. "Ons bedrijf is gespecialiseerd in het broeien van tulpen; we bootsen in een koelcel de winter na en in de kas het voorjaar, zodat we de bollen kunnen laten bloeien wanneer het nodig is."

50 jaar

Jeroen is opgegroeid met de Floriade die wisselend wordt gehouden op plaatsen in Nederland. We zijn dit jaar al 50 jaar betrokken bij de tentoonstelling. "Mijn vader stond bij mijn geboorte in 1972 op de Floriade in Amsterdam. Ieder jaar met mijn verjaardag wordt er wel een grap over gemaakt dat hij er niet bij was toen ik werd geboren."

Tekst gaat verder. 

Personeel van bollenkwekerij Van den Hoek tijdens de Floriade in 1972 - Foto: Van den Hoek

"Ik heb al meerdere Floriades meegemaakt. Dit is nu de vierde die ik bewust meemaak. Bij de show in Zoetermeer (1992) heb ik als leerling van de tuinbouwschool helpen planten. Ik vind het fantastisch om te zien wat de ontwikkelingen zijn op het gebied van de land- en tuinbouw en in de fruitteelt. Dat er nu robots door het land rijden op zoek naar ziektes en onkruid in het land, ja geweldig."

Duur

Het bollenbedrijf van Jeroen levert al jaren tulpen aan onder meer Hong Kong en Singapore. "Wat opvalt is dat ze daar in Azië zo ontzettend trots zijn op wat er staat. Ik krijg hier nog wel eens te horen dat zo'n showpark als de Floriade maar voor korte duur is en geldverspilling. Maar als ik dan de positieve reacties van de bezoekers hoor als ze eenmaal komen kijken; dat maakt het leuk om de bloemen te presenteren. En je kunt daar in Almere straks prachtig mooi wonen."

De Noord-Hollandse inbrengen voor de Floriade in Flevoland is groot. Het thema dit jaar is Growing Green Cities, want het terrein is toekomstig woongebied. Behalve de bloemen van Jeroen van den Hoek, leveren ook bollentelers uit Obdam en Bovenkarspel plantgoed aan. Pakhuis De Zwijger in Amsterdam zorgt voor een programma 'We Make The City Green', landschapsarchitect Niek Rozen uit Weesp is verantwoordelijk voor de inrichting van het park en Jacqueline van der Kloet uit Weesp maakte het plantplan. Bejo Zaden in Warmenhuizen zorgt onder meer voor groenteplanten en Syngenta uit Enkhuizen doet mee met bloeiende pot- & perkplanten.

Ondanks de planning spant het er nog wel om in de kassen en koelcellen van Jeroen van den Hoek in Burgerbrug. "Ze willen blauw in het park, maar blauwe tulpen hebben we niet. Hier wel de bakken met blauwe druifjes met narcissen ertussen. Met de tulp breng je echt het voorjaar. Je hebt meteen kleur, maar het is heel hard werken en een grote uitdaging om alles uiteindelijk gelijk in bloei te krijgen. De reactie van de bezoekers 'Hè: kijk', daar doe ik het voor."

Foto: NH Nieuws / Jurgen van den Bos

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]