Ga naar Content

Kijkje bij de verbouwing in de Universiteitsbibliotheek: "Alle bouwmaterialen komen via de gracht"

Een verbouwing met uitdagingen, zo kan je de bouw van de nieuwe Universiteitsbibliotheek (UB) van de Universiteit van Amsterdam wel noemen. Maar aan het einde van de tunnel gloort een bibliotheek die decennia mee kan. "Het wordt prachtig."

Foto:

Een verbouwing van een universiteitscomplex is al ingewikkeld op zichzelf, en al helemáál als die plaatsvindt in een rijksmonument in de oude Amsterdamse binnenstad. Nauwe straatjes, gammele kades, een gemeente die meekijkt, buren die niet in de bouwherrie willen zitten - overal wordt rekening mee gehouden bij de herinrichting van de UB.

Het is inderdaad een behoorlijke puzzel, vertelt Marloes van Wagtendonk. Als projectmanager voor de UB van de Universiteit van Amsterdam (UvA) is ze nauw betrokken bij de toekomstige inrichting van het complex. "Neem alleen al de bouwmaterialen. Die worden eerst naar een centraal punt in Noord gereden, en vertrekken dan in delen richting het Binnengasthuisterrein." Het laatste deel moet over de grachten van de oude binnenstad. Het is de enige mogelijke aanvoerroute. "Even een paar vrachtwagens laten laden en lossen kan hier gewoon niet."

Foto:

Tegenslag

De hele operatie heeft al vaak te kampen gehad met tegenslag. Twee weken geleden werd bekendgemaakt dat de totale kosten van de bouw 19 miljoen euro duurder uit zullen vallen. Jan Lintsen, bestuurder bij de UvA, sprak van een 'forse tegenvaller'.

De omstandigheden zijn dan ook bijzonder lastig. Niet alleen biedt de bouwlocatie al de nodige uitdagingen, maar stijgen de kosten van bouwmaterialen momenteel erg hard. Daarnaast is er momenteel grote vraag naar bouwbedrijven.

Laatste loodjes

Bij de UvA kijken ze liever vooruit: begin 2024 moet de nieuwe UB klaar zijn voor gebruik. En, belooft Van Wagtendonk: het wordt prachtig. "Er komt een geweldig nieuw systeem waarmee boeken gemakkelijk te vinden zijn, en meer dan duizend werkplekken voor de studenten." Overigens is maar een klein deel van de boeken in de nieuwe UB te vinden; zo'n honderd kilometer aan boeken blijft in het opslagdepot in Zuidoost.

De studenten waren nauw betrokken bij hoe het uiteindelijke ontwerp eruit komt te zien. Het resultaat is een onalledaagse bibliotheek, met een overdekt binnenplein, een kamer met whiteboard als muren en een offline-kamer waar geen wifi-bereik mogelijk is. Tot die tijd moet er nog een hoop gebeuren. "Maar ik vind het al heel bijzonder dat ik nu al rond kan lopen door alle ruimtes die ik tot nu toe alleen op de tekentafel heb gezien. Ik kan niet wachten tot het straks klaar is."